Hirdetés
. Hirdetés

Musk szerint a humanoid robotokban nagyobb üzlet lesz, mint a Tesla autóiban

|

Elon Musk szerint a legjelentősebb új termék, amelyet a Tesla 2022-ben fejleszt, nem a Cybertruck pickup vagy a Roadster szuperautó, sőt nem is egy jármű, hanem egy humanoid robot.

Hirdetés

Elon Musk nagymestere annak, hogy az emberek, és másfajta potenciális fogyasztók (cégek és kormányok) vágyaira reflektáló termékeket mutasson be, és nagy pénzt csináljon belőlük, akkor is, ha valójában még nem alkalmasak a hozzájuk kapcsolódó ígéretek és remények beváltására. A Tesla önvezető járművei pontosan erre adnak példát. Működnek ugyan, de messze vannak a közel tökéletestől, ami az autonóm széleskörű elterjedéséhez kellene.

Talán az Optimus humanoid robot is egy ilyen ígéret, amelyből még nem tudhatjuk, hogy mi lesz. Musk azonban azt mondta befektetőknek a minap, hogy ez lesz a legfontosabb dolog, amin a Tesla idén dolgozni fog. Az Optimus (másik nevén Tesla Bot) projekttel tavaly augusztusban a Tesla AI Day rendezvényen ismerkedhetett meg a közönség, és úgy látszik, hogy a fejlesztését nagy is komolyan veszik a cégnél.

A tervek szerint 1,80 méter magas és 125 kilós gép a jövőben veszélyes, ismétlődő, fizikai feladatokat vesz át az emberektől. A robot ugyanazt a mesterséges intelligencia rendszert fogja használni, amely a Tesla vezetéstámogató technológiáját, az Autopilotot is működteti - közölte a cég a Business Insider szerint.

Musk a befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, hogy a robotprojekt "idővel jelentősebb lehet, mint a járműüzletág". Azt is közölte, hogy a robot első alkalmazása valószínűleg a Teslánál lesz, s amit csinál az "alkatrészek mozgatása a gyárban vagy valami ilyesmi". A Tesla azt tervezi, hogy valamikor idén már lesz egy prototípusuk.

A cégvezető minapi eszmefuttatása szerint "a gazdaság alapja a munkaerő". "De mi történik, ha valójában nincs munkaerőhiány? Nem vagyok benne biztos, hogy a gazdaság egyáltalán hogyan határozható meg abban az esetben. Erről szól az Optimus. Szóval nagyon fontos."

Hirdetés

Musk megjegyzései csalódást okozhatnak a Tesla ügyfeleinek és befektetőinek, akik alig várták, hogy friss híreket kapjanak az autógyártó régóta ígért jövőbeli járműveiről, a Cybertruckról, a Roadsterről és a Semi nehéz teherautóról.

"A Tesla az ellátási lánc problémáin dolgozik, és ez hatással lesz az idei termelésre. Újraírjuk a kódot, megváltoztatjuk a chipjeinket, csökkentjük a szükséges chipek számát" - magyarázta Musk.

Ezért nem fog a Tesla új járműmodelleket kínálni 2022-ben, mivel az új gyárak termelésének felfuttatására összpontosít. "A vállalat azonban azt tervezi, hogy még idén megvalósítja az általa Full Self Drivingnak nevezett technológiát" - idézte a Bloomberg Muskot.

Ugyanakkor rekord a cég nyereségről számolt be 2021 utolsó negyedévéről. Ebben a három hónapban 17,7 milliárd dolláros bevétel mellett 2,88 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el. Mindkét szám felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.