Hirdetés
. Hirdetés

Neutron-gamma detektort fejlesztettek ki a nukleáris fenyegetések felfedésére

|

A rendszer a neutron- és gammasugárzás kibocsátásának egybeeséseit keresi.

Hirdetés

Svéd tudósok olyan pásztázó eszközt fejlesztettek ki, amely képes kis mennyiségű nukleáris anyag kimutatására. Reményeik szerint a képalkotó technológia segíthet a nukleáris terrorcselekmények megelőzésében.

A rendszer a tomográfia egy formája, amely lehetővé teszi a fegyverminőségű plutónium és más különleges nukleáris anyagok neutron- és gammasugár-kibocsátó forrásának gyors 3D-s leképezését.

Bo Cederwall, a KTH Királyi Technológiai Intézet fizikaprofesszora, aki részt vett az eszköz kifejlesztésében, elmondta, hogy az ipar a technológiát a repülőtereken és a tengeri kikötőkben használhatja az utasok és az áruk rutinellenőrzésére.

A kutatók szerint a Neutron-Gamma Emission Tomography (NGET) rendszer túlmutat a meglévő sugárzási portálmonitorok képességein, mivel a nukleáris hasadás során kibocsátott részecskék közötti idő- és energiakorrelációkat méri, és gépi tanulási algoritmusok segítségével teszi láthatóvá, hogy honnan származnak.

A rendszer a neutron- és gammasugárzás kibocsátásának egybeeséseit keresi - amelyek valós időben történő együttes feltérképezése lehetővé teszi eredetük pontos meghatározását - adott ki magyaráztot a kutatócsoport.

"A technológia rendkívül érzékeny, és az alkalmazástól és a plutónium izotóp összetételétől függően néhány másodpercen belül képes grammnyi plutóniumot kimutatni. Kicsit hosszabb időbe telik, amíg igazán jó képet kapunk, hogy pontosan láthassuk, hol van a plutónium. Ez azonban teljesen automatikusan elvégezhető" - fejtette ki Cederwall.

Hirdetés

A kutatócsapat szerint az NGET nemcsak a nukleáris fegyvereket és a sugárzást szóró "piszkos bombákat" érzékeli, hanem a környezeti sugárzást, például a nukleáris létesítményekből vagy természeti erőforrásokból származó szivárgásokat is.

Cederwall elmondta, hogy a kutatók e célból drónokat kívánnak felszerelni az NGET rendszerrel. "Sugárveszélyhelyzet esetén rendkívül fontos a környezet radioaktív szennyezettségének feltérképezése, hogy a lakosságot a lehető legjobban meg lehessen védeni" - magyarázta a professzor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.