Hirdetés
. Hirdetés

A klasszikus japán audió márka, az Onkyo csődbe menekült

|

Az oszakai székhelyű vállalatot augusztusban kivezették a tőzsdéről.

Hirdetés

Az Onkyo jól ismert minőségi audiomárka Magyarországon is, de lehet, hogy hamarosan már nem fogunk találkozni a japán gyártó népszerű erősítőivel a kínálatban. Az Onkyo Home Entertainment cég ugyanis csődeljárást kért maga ellen az oszakai kerületi bíróságon. A teljes kötelezettségállománya mintegy 3,1 milliárd jen (24 millió dollár), ami nem tűnik soknak, de elég ahhoz, hogy padlóra küldje a vállalkozást.

Az oszakai székhelyű vállalatot augusztusban kivezették a tőzsdéről. Képtelen volt ugyanis lépést tartani a zenehallgatás módjában bekövetkezett változásokkal, mivel a felhasználók a kompakt sztereó rendszerekhez hasonló audioberendezésekről - amelyek egykor az Onkyo fő üzletágát képezték - olyan eszközökre váltanak, amelyek jól alkalmazkodnak a streaming szolgáltatásokhoz, azaz főleg okostelefonokra.

Hirdetés

Az Onkyo két leányvállalata, amelyek eredeti berendezések gyártásával - például hangszórók összeszerelésével foglalkoznak más márkák számára - és az audioberendezések értékesítési képviseletét látják el, márciusban már önkéntes csődöt jelentett.

Azóta az Onkyo lényegében megszüntette üzleti tevékenységét, kivéve egy már eladott leányvállalat irányítását. A cég a Nikkeiel közölte, hogy "megpróbálta kisebb léptékben fenntartani az üzletet, de nem tudta megakadályozni a pénzforgalmi problémák súlyosbodását".

Az 1946-ban alapított Onkyo a hangszórók, lemezjátszók és sztereó vevőkészülékek háztartási brandjeként támogatta az audio boomot. A piac azonban a 2000-es években átalakult, ahogy az Apple iPod mobil audiolejátszója és az okostelefonok népszerűvé váltak. Az analóg audioeszközök, például a sztereó készülékek csökkenő piaca a bevételek folyamatos visszaeséséhez vezetett.

Amikor az Onkyo tőkehiánya 2021 januárjában felvetette a tőzsdéről való kivonás lehetőségét, a részvényesek jóváhagyták azt a tervet, hogy részvényopciókat adjanak egy Kajmán-szigeteki befektetési alapnak, hogy akár 6,2 milliárd jennyi friss tőkét gyűjtsenek. Az opcióknak azonban csak egy részét hajtották végre, ami a 2022 márciusával végződő pénzügyi évben már a második egymást követő alkalommal eredményezett vagyonhiányt, ami a tokiói tőzsdéről való kivezetéshez vezetett.

A vállalat szeptemberben eladta otthoni audiovizuális eszközök gyártását magában foglaló alaptevékenységét a Sharpnak és az amerikai Voxx Internationalnak, valamint fül- és fejhallgató üzletágát egy befektetési alapnak. A Sharp és a Voxx közös vállalkozása várhatóan továbbra is az Onkyo márkanevet használja majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.