Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft-dolgozók munkájuk felét végezhetik otthonról

|

A cég HR-igazgatója körelvélben szabta meg azokat az előírásokat, melyek a vegyes munkavégzést hivatottak kontrollálni a Microsoftnál.

Hirdetés

A koronavírus valószínűleg még hosszú ideig jelen lesz az életünkben, és hatásait évek múltán is érezhetjük majd. Noha valószínűleg - teljesen jogosan - mind úgy gondoljuk, hogy meglettünk volna egy világjárvány nélkül is, azért némi pozitív hozadéka is van a szomorú eseménynek. Az egyik ilyen, hogy rengeteg cég kezdett el olyan infrastruktúrát kiépíteni, mely lehetővé teszi a felxibilis munkakörülményeket, a részleges vagy teljes távmunkát. A Microsoft most elkezdte központilag szabályozni, hogy az alkalmazottaik milyen arányban dolgozhatnak otthonról.

Hirdetés

A cég HR-igazgatója, Kathleen Hogan leveléről először belsős források számoltak be, majd a Microsoft nyilvánossá tette azt a félreértések elkerülése végett. Ebben az olvasható, hogy szeretnék az alkalmazottak számára minél rugalmasabbá tenni a munkakörülményeket, melyekhez az elmúlt hónapokban rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek.

"A rugalmasság mindannyiunknak mást jelent, és azt is felismertük, hogy nincs olyan megoldás, ami mindenki igényét lefedi, tekintve hogy megannyi szerepkör, munkakörülmény és szükséglet van a Microsofton belül."

Emiatt hoztak létre egy sor irányelvet, melyek megszabják, hogy a munkavállalóknak mire van lehetősége a cégen belül. Ezek kitérnek arra, hogy a munkatársaknak hol kell dolgozniuk, és többek között azt is meghatározzák, hogy munkaóráik legfeljebb felét végezhetik otthonról. Erre szerintük azért van szükség, mert amellett, hogy rengeteg eszköz áll rendelkezésre a távmunkához, ezek nem helyettesítik teljesen a csapatmunkát, melyre az irodában lehetőség van.

A cég azért kiemelte, hogy az irányelvektől lehetőség van eltérésre személyes igények alapján, azonban ezeket mindenkinek a felettesével kell egyeztetnie. A levelet Hogan azzal zárja, hogy egyelőre, amíg a járványhelyzet megköveteli, természetesen az irodába járás tivábbra is csak opcionális a dolgozóknak (kivéve azoknak, akiknek elengedhetetlen a jelenlétük), azonban hosszú távra fokozatosan szeretnének átállni a vegyes munkastílusra, melyet tovább alakítanak majd az időközben felhalmozott tapasztalatok alapján.

A Microsoft ezzel fontos példa lehet más nagyvállalatok számára is, hiszen egyelőre eléggé hektikus, ki milyen szinten képzeli el a járványhelyzet lecsengése után a távmunka lehetőségét. Egyesek szerint minden visszaáll a korábbi gyakorlatra és szépen visszatér mindenki az irodákba, mások viszont azt állítják, a koronavírus alatti tapasztalatok miatt egyértelműen a távmunka lesz a nyerő. A redmondi vállalat hibrid elképzelései a kettő között helyezkednek el, és esélyes, hogy végül valami ilyesmi lesz másoknál is a gyakorlat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.