Hirdetés
. Hirdetés

A történelem legnagyobb chipüzlete ment füstbe

|

Szabályozási aggályok vetettek véget a felvásárlásnak.

Hirdetés

Mint ahogyan arról a Computerworld már beszámolt, várható volt, hogy az Nvidia által az Arm megvásárlására tett ajánlata nehezen nyeri el a szabályozók jóváhagyását. A jelek szerint nem is sikerült, és a két cég hétfő este lefújta a megállapodást.

Az Nvidia és az Armot birtokló Softbank közölte, hogy a tervezett üzletet felmondták. A Softbank megtartja az 1,25 milliárd dolláros előleget, de ehelyett nem teljes eladással, hanem nyilvános részvénykibocsátással válik meg az Armtól. A tőzsdei bevezetésre valamikor a Softbank 2023. március 31-én véget érő pénzügyi éve előtt kerül sor.

Hirdetés

"A felek a megállapodás felbontásáról döntöttek, mivel jóhiszemű erőfeszítéseik ellenére is jelentős szabályozási kihívások akadályozzák a tranzakció megvalósítását" - áll a két vállalat közleményében.

A tervezett megállapodás sokkal nagyobb kihívást jelentett, amikor a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) decemberben közölte, hogy perelni fog az ügylet megakadályozása érdekében, megőrizve a versenyt a "következő generációs technológiákért". Az FTC szerint a javasolt megállapodás "torzítaná az Arm érdekeltségeit a chippiacokon, és lehetővé tenné, hogy az egyesült cég tisztességtelenül aláássa az Nvidia riválisait". Az Európai Unió is jelezte, hogy megpróbálja majd megtámadni az akvizíciót, bár vizsgálata késett, valószínűleg a világjárvány okozta létszámhiány miatt.

Az üzlet az Arm vezérigazgatójának, Simon Segarsnak a pozíciójába is került a TechCrunch szerint. Segars lemondott, helyét Rene Haas veszi át, aki az Arm IP-csoportjának elnöke, valamint az Nvidia számítástechnikai termékekkel foglalkozó üzletágának korábbi vezérigazgatója volt.

Mindenesetre a történelem legnagyobb potenciális chip-üzlete most már csak emlék, bár az Nvidia közölte, hogy ügyfélként továbbra is együttműködik az Armmal. Az Nvidia eközben állítólag elkezdett CPU-mérnököket felvenni Izraelben, feltehetően azért, hogy ellensúlyozza az Arm saját erőforrásainak elvesztését.

"Az Arm fényes jövő előtt áll, és mi továbbra is büszke licencpartnerként támogatjuk őket a következő évtizedekben" - mondta Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója egy nyilatkozatban. "Az Arm a számítástechnika fontos dinamikájának középpontjában áll. Bár nem leszünk egy vállalat, de szorosan együttműködünk az Arm-mel. A Masa [yoshi Son, a Softbank Group vezérigazgatója] által eszközölt jelentős befektetések pozícionálták az Armot arra, hogy az Arm CPU alkalmazási kkörét az ügyfélszámítógépeken túl a szuperszámítógépekre, a felhőre, az AI-ra és a robotikára is kiterjessze. Arra számítok, hogy az Arm lesz a következő évtized legfontosabb CPU-architektúrája"."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.