Hirdetés
. Hirdetés

A világ 10 leggazdagabb embere és a technológiai ipar

|

A Forbes a minap hozta nyilvánosságra a világ leggazdagabb embereinek 2021-es listáját.

Hirdetés

Abból önmagában talán nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hogy kik a világ leggazdagabb emberei, de egy összefüggés mégis felállítható a lista láttán. Az emberek szeretik az élenjáró termékeket és a vásárlást, ugyanis a technológiai ipar és a kereskedelem tűnik a szupergazdagság elsődleges forrásának.

A Forbes a minap hozta nyilvánosságra a világ leggazdagabb embereinek 2021-es listáját, amelynek élén nincs különösebb meglepetés. Egyetlen név hiányzik csupán az élmezőnyből, a Walton. A WalMart áruházbirodalmat tulajdonló család négy tagja is ott van az élmezőnyben, s együttes vagyonuk 197,1 milliárd dollár, azaz családi alapon a nettó vagyont tekintve ezzel az első helyen állnának. Jeff Bezos nettó vagyona a Forbes szerint ugyanis "csak" 177 milliárd dollár. De ha hozzászámoljuk, hogy korábbi felesége MacKenzie Scott (akitől 2019-ben vált el) 53 milliárd dollárral szintén ott van a lista első felében, akkor némi megengedéssel a családi elsőség is tulajdonképpen náluk van.

A technológia magába a listakészítésbe is betört, a Forbes ugyanis már real time lajstromot is futtat. Ezen Bezosnak már 205 milliárdja van. A nagy vagyonok ugyanis a részvényárfolyamok és cégértékelések függvényében gyorsan és hatalmas mértékben változhatnak. A vagyonbecslések alapján Bernard Arnault lett nemrégiben a leggazdagabb, de amlistában még Bezos a nyerő. Most pedig, hogy saját rakétájával megjárta az űrt, lehet, hogy komolyan megerősítette ezt a pozíciót. Ezért teljesen rendben van, hogy az alábbi Business Insider lista más, még nagyobb számokat mutat. A lényeget tekintve ez semmin sem változtat, kereskedelmi és technológiai cégbirodalmak tulajdonosai alkotják a százmilliárdosok klubját.

Hirdetés

1. Jeff Bezos - 212,4 milliárd dollár

Az Amazon alapítója és nemrégiben lemondott vezérigazgatója, Jeff Bezos nettó vagyona 212,4 milliárd dollár, és ezzel a leggazdagabb ember a Földön. Pozíciója még azután sem változott, hogy 2019-ben elvált feleségétől, MacKenzie-től, és az Amazonban lévő részesedésének negyedét átruházta rá. Bezos 1994-ben alapította az Amazon óriáscéget a seattle-i garázsában. Az e-kereskedelmi óriás rendkívül megerősödött a koronavírus-járvány alatt, mivel egyre többen fordultak az online vásárlás felé.

2. Bernard Arnault és családja - 188,6 milliárd dollár

A francia LVMH luxuscikk-konglomerátum elnök-vezérigazgatója a leggazdagabb vagy a második leggazdagabb ember a Földön. A 188,6 milliárd dolláros nettó vagyona a több mint 70 márkát, köztük a zászlóshajónak számító Louis Vuittont tömörítő birodalmában gyökerezik. Arnault elképesztően gyors gazdagodását mutatja, hogy csak tavaly decemberben érte el a 100 milliárd dolláros vagyont.

3. Elon Musk - 162,8 milliárd dollár

Musk a világ számára a megtestesült kreatív vállalkozó. Azon dolgozik, hogy forradalmasítsa a közlekedést a Földön (az elektromos autókat gyártó Tesla révén), mind az űrben, a SpaceX űrtechnológai cégen keresztül. A rakétatársaságot mostanra közel 100 milliárd dollárra értékelik, miközben a Tesla a világ legértékesebb autógyártója lett, piaci kapitalizációja jelenleg 622 milliárd dollár 52 hetes átlagban.

4. Bill Gates - 129,2 milliárd dollár

A Bill és Melinda Gates Alapítvány társalapítójának nettó vagyona 129,2 milliárd dollárt ér. Gates a Paul Allennel együtt alapított Microsoft szoftveróriásból gazdagodott meg. Mára eladta a vállalatban lévő részesedésének nagy részét, mindössze a részvények 1 százalékát tartotta meg, a többit pedig részvényekbe és más eszközökbe fektette. Az üzéetemben tavaly áprilisban lépett be a 100 milliárd dolláros klubba, amikor a Microsoft részvényeinek árfolyama megugrott. A Bill és Melinda Gates Alapítvány a világ legnagyobb magánjótékonysági alapítványa.

5. Mark Zuckerberg - 126,2 milliárd dollár

A Facebook társalapítója, elnök-vezérigazgatója a közösségi hálózat bajnoka, amely mára a kommunikáció egyik legfontosabb eszközévé vált. A 126,2 milliárd dolláros nettó vagyona a Facebookban meglévő mintegy 15 százalékos részesedésen alapszik. Zuckerberg a valaha volt legfiatalabb milliárdos.

6. Larry Ellison - 122,8 milliárd dollár

Ellison a vagyonát az általa 1977-ben alapított Oracle szoftvercégnek köszönheti, amelynek igazgatótanácsi elnökeként és technológiai főtanácsadójaként tevékenykedik. Ellison 2018 decembere óta tagja a Tesla igazgatótanácsának is, miután az év elején 3 millió részvényt vásárolt. Szinte teljes egészében az övé a hawaii Lanai sziget.

7. Larry Page - 109,3 milliárd dollár

A Google társalapítója 109,3 milliárd dolláros vagyonnal a kilencedik helyen áll a világ leggazdagabb emberei között. Befektetett a Planetary Resourcesba, a híres űrkutatási vállalatba is, és finanszírozza a Flying Car "repülő autót", a Kitty Hawk és az Opener startup cégeket is.

8. Sergey Brin - 105,9 milliárd dollár

Eredeti nevén Szergej Mihajlovics Brin Moszkvában született, de hatéves korában a családja az Egyesült Állapokba emigrált, ahol az apja matematika professzor, az anyja pedig a NASA kutatója. Larry Page alapító társa a Google-ban, csakúgy a keresőóriást felügyelő Alphabet holding társalapítója és igazgatósági tagja.

9. Warren Buffet - 101,8 milliárd dollár

A népszerűen omahai bölcs a befektetők királya, Bill Gates jó barátja. Ő vezeti a Berkshire Hathaway befektetési holdingot, amely több mint 60 vállalat tulajdonosa, köztük olyanokén, mint a Geico biztosító, a Duracell vagy a Dairy Queen étteremlánc. Apja amerikai kongresszusi képviselő volt, de sikerét nem ennek köszönhette. Az első részvényeit ugyanis már 11 éves korában megvásárolta.

10. Francoise Bettencourt Meyers és családja - 87,8 milliárd dollár

Francoise Bettencourt Meyers francia milliárdos a világ leggazdagabb nője. Ő Liliane Bettencourt egyetlen lánya és örököse. A családja vagyona a szépségiparból származik, tulajdonában van a L'Oréal márka.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.