Hirdetés
. Hirdetés

Alíz Projektországban

|

Kíváncsiság, nyitottság, agilitás, közös munka az üzleti elemzővel, projektvezetési leckék - ezek voltak a kulcsszavak a PMI Budapest idei konferenciáján.

Hirdetés

Hirdetés

Kíváncsiság - olyan tulajdonság, ami hozzásegíti a projektmenedzsert munkája elvégzéséhez. Akárcsak a mesebeli Alízt, a kíváncsi kislányt, hogy bejárja a világot. Ez a párhuzam vonult végig a PMI Budapest 5. Art of Projects konferenciájának Alíz Projektországban című előadásán, rámutatva: a kíváncsiság, s a kíváncsisággal járó habitus elengedhetetlen ahhoz, hogy egy projektmenedzser sikeres legyen. A téma előadója, Giusi Meloni ezzel a pszichológiai hátterű megközelítéssel a soft skillek fontosságának érdekes  bemutatását adta.


Hasonlóképpen fontos és aktuális témát, az agilis projektmenedzsment és a dokumentálás viszonyát boncolgatta Jürgen van Gorp, akinek előadása egy kastélyépítés vidám meséjére építette fel mondanivalóját. Az előadó hangsúlyozta: óriási tévedés, ha valaki azt gondolja, hogy az agilitás fölöslegessé teszi a dokumentálást. Annak érdemi részét nem lehet megúszni, jóllehet a korábbi, szigorú formai követelményeken valóban lehet lazítani. Ahhoz, hogy a rendszer működtethető, javítható, illetve adott esetben más projektmenedzsernek átadható legyen, el kell készíteni a lényegre törő dokumentációt.

Bőgel György egy rendkívül sikeres, egyesült államokbeli mezőgazdasági projekt (Blue River) kapcsán a nyitottság, a fejlesztő és a felhasználó (adott esetben a farmerek) közti kommunikáció fontosságára hívta fel a figyelmet. Rámutatott: legyen bármilyen kiváló az ötlet és a prototípus, ha a gyártó elvonul az elefántcsonttoronyba, és nem kéri ki felhasználói véleményét, akkor nem tudja azok tapasztalatait, jogos észrevételeit, igényeit figyelembe venni. Az eredmény: a termék nem lesz igazán sikeres a piacon.

Paul Hodgkings saját példáján mutatta be azokat a lépéseket, amelyek nyomán egy projektmenedzserből igazi projektvezető válhat. A hét legfőbb követelmény: megdolgozni a vezetés jogáért; hiteles személlyé válni; kialakítani a projekt vízióját; megfelelő befolyással bírni; szenvedéllyel végezni a munkát; érzékenynek lenni a környezetre, mindenből tanulni; szükség esetén átadni a labdát annak, aki az adott feladat elvégzésére, a döntések meghozatalára a legalkalmasabb.

A konferencia résztvevői arra a kérdésre is választ kaptak, miért az üzleti elemző (business analyst) a projektmenedzser legjobb barátja. Bart Bernink rámutatott: az üzleti elemző lényegében az ötletet, az üzleti feladatot fordítja le jól meghatározott követelményekre, és így segíti elő az ötlet megvalósíthatóságát. Az üzlet által felvetett kezdeményezés a projekt, a projektmenedzser számára csak a célokat definiálja. A megvalósítás számos kérdésére nem adhat  választ. Az üzleti elemző úgy segíti a projektet, hogy sorra veszi ezeket a kérdéseket, megkeresi rájuk a válaszokat, nem hagyja magára a végrehajtásért felelős projektmenedzsert.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.