Hirdetés
. Hirdetés

ARM alapú netbookok Kínának

|

Kínai netbook-összeszerelő cégek ARM processzoros netbookokat akarnak piacra dobni, nagyjából 146 dolláros áron.

Hirdetés

Kínai összeszerelő cégek (white-box makers) arra készülnek, hogy saját márkával rukkolnak elő a kínai piacon. Az ARM-processzoros, héthüvelykes kijelzővel szerelt gépeket kevesebb, mint 1000 jüanért (kb. 146 amerikai dollár) szeretnék kínálni, míg egy gép előállítási költsége 600 jüan körül lesz. A gépek 2009 januárjában vagy februárjában jelennek majd meg kínában. A héthüvelykes alapmodell mellett, 10 hüvelykes kijelzővel szerelt változatot is terveznek, 1200 jüan körüli áron.

Ezek a gépek Windows CE operációs rendszert futtatnak majd és képesek lesznek a szokványos irodai programok futtatására, elektronikus levelezésre, internet böngészésre, de semmiféle 3D-gyorsítást ne várjunk tőlük. Windows XP-re, vagy Vistára írt programokat természetesen nem képesek futtatni. A rendszerek kínai gyártók ARM processzoraira épülnek majd, a héthüvelykes modell 300 megahertze ARM9-re. A CPU beszállító ARM China rendelkezik 500 megahertzes ARM11-el is, mely szintén kompatibilis a rendszerrel. Az ARM CPU-k használata egy ilyen rendszerben igencsak meglepő, lévén teljesítményük messze elmarad az Intel Atom, vagy a VIA Nano processzorokétól, holott azok sem éppen azok a kimondott lóerőgyárak.

Nem valószínű, hogy ezek a gépek eljutnak a világpiacra, mert egyetlen vonzó tulajdonságuk az áruk. Teljesítményük messze elmarad még a netbookok szintjétől is, akku üzemidejük szintúgy, ráadásul olyan operációs rendszer fut rajtuk, mely inkompatibilis a hasonló feladatra szánt rendszereken futókkal.

Képünk illusztráció, nem a tervezett kínai netbookokat ábrázolja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.