Csapdában a böngészőfejlesztők?

|

A Google a Chrome-mal letarolja a kicsik bevételi forrásait - lássuk, hogyan védekezik ez ellen a norvég Opera!

Nincsen ingyenebéd - ezt legkésőbb nagyjából 6-7 éves korára mindenki megtanulja (noha egyesek hajlamosak elfelejteni). Az ingyenesen használható böngészőkért is fizetni kell valahogy, valamilyen módon, hiszen különben nem lenne programozó, aki (tovább)fejlesztené - kissé póriasan megfogalmazva forráskódért nem adnak kenyeret a boltban. Több alternatíva is létezik az anyagi bázis biztosítására: a két fő irányt a fizetős szoftverbe csomagolt, de azon belül már ingyenesen kínált browser, illetve a nyílt forrású, mindenki számára szabadon elérhető, reklámokból fenntartott böngésző képviseli. Míg előbbi tábort mára szinte kizárólag csak a Microsoft képviseli, utóbbi csoportba számos ismert szoftver beletartozik.

Ezek egyike a norvég Opera, mely ugyan marginális jelentőséggel bír csak a piacon, de ez pont elegendő arra, hogy kellő bevételt termeljen fejlesztőinek a reklámok révén. Mint az közismert, az online reklám koronázatlan királya, a webes hirdetések vaskezű hűbérura, vagyis a Google nélkül nem lehet fennmaradni ezen a piacon - ezt azonban ki is lehet használni, lásd a Mozilla-féle szimbiózis. A norvégoknak azonban nincsen ilyen szoros kapcsolatuk az amerikai vállalattal, így kénytelenek alternatív megoldásokat találni saját működésük finanszírozására.

Ennek lehetünk most tanúi: a skandinávok bejelentették két reklámcég felvásárlását. A mobil platformon tevékenykedő vállalatok (név szerint: Mobile Theory és 4th Screen Advertising) összességében 10 millió dollárt értek az Operának, illetve utóbbi teljesítményalapú további javadalmazást is kilátásba helyezett. És hogy miért pont kettőt, ennyire egy időben? A földrajzi megosztottság az oka: a 4th Screen Advertising elsősorban az európai piacra, a Mobile Theory pedig Észak-Amerikára koncentrálva tevékenykedik.

Alapvetően befolyásolta a norvégok vásárlási hajlandóságát, hogy mindkét cég a mobil szegmenst célozza. Az Opera ebben látja túlélésének kulcsát; több pénzt szeretne viszontlátni Mini és Mobile böngészőjéből, melyre meg is van a lehetősége a mostani akvizíciók révén. Erősebb hirdetői bázissal könnyebben talál olyan hirdetőket és kiadókat, akik felismerik a mobilon keresztül internetezők elérésének lehetőségeit. Mivel az Opera platformfüggetlen, ezért kvázi minden mobil eszközön - futtasson az akár iOS-t, Androidot, Blackberry OS-t, Java-t vagy Symbiant - „támadásba” lendülhet a böngészőt fejlesztő vállalat. Ez a hirdetőnek azt jelenti, hogy egyszerre érheti el a teljes okostelefonos felhasználói bázist (már persze azokat, akik Operát alkalmaznak).

Opera-Mobile-11-Opera-Mini-6
Opera-Mobile-11-Opera-Mini-6

A norvégoknál egyébként már régóta létezik túlélési terv, hiszen a felvásárlásokat nem most kezdték el. Az első, mobilhirdetéssel kapcsolatos akvizíciója még 2010-ben volt az Operának, akkor az AdMarvel nevű céget szerezte meg, mely reklámok mobiltelefonos megjelenítésével foglalkozott. A portfolió azonban csak most vált teljessé, a fent említett két vállalat bekebelezésével.

Mindazonáltal a böngészőt fejlesztők nem dőlhetnek elégedetten hátra: a mobil hirdetési piac, éppen a benne rejlő hatalmas potenciál és a mögötte álló egy-két évnyi szűk, de jelentős tapasztalat miatt igen kompetetív. Még ha nem is vesszük az olyan óriási játékosokat, mint a Google vagy az Apple, a kicsik közül sem egyedül az Opera halászik. Ráadásul a meg nem erősített értesülések szerint a Facebook is belépni szándékozik a piacra - a közösségi hálózat üzemeltetője már így is kellemetlenséget okoz a Google-nek, jobb targetálási lehetőségeivel és hatalmas felhasználói bázisával elszívja a hirdetők egy részét a keresőóriás elől. Így, habár a piac lassan éretté válik, korántsem alakultak ki a „végleges” erőviszonyok, vagy fogalmazzunk úgy: a Gartner szerint 2015-re 20,6 milliárd dollárosra hízó tortát még mindig szeletelgetik.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.