Hirdetés
. Hirdetés

Digitális átalakulás IT-vezetéssel

|

Fontos szerepet szán az üzleti oldal az IT-osztálynak a digitális átalakításban, azonban az IDC szerint a vállalati IT-osztályok kevesebb, mint ötöde tudott mára a kezdeményezések élére állni a változás menedzsereként, túlnyomó többségük még nem talált rá szerepére a folyamatban.

Hirdetés

A világ kétezer legnagyobb, tőzsdén vezetett cégénél dolgozó IT-vezetők kétharmada a digitális átalakulást fogja a vállalati stratégia középpontjába állítani a következő 24 hónapban - állapította meg az International Data Corporation a trenddel kapcsolatos előrejelzésében (2016 FutureScape predictions for Digital Transformation). A digitális átalakulást célzó kezdeményezést elmulasztó vállalatok a továbbiakban nehezen küzdenek majd meg a változó piaci igényekkel és a nyereséges működés követelményével, ezzel puszta túlélésüket is kockáztatva, tette hozzá a piacelemző.

Érezve az átalakítás stratégiai jelentőségét és sürgető erejét, a vállalatvezetők eltérő módon reagálnak: egyesek a digitális kezdeményezésekért felelő vezetőt neveznek ki, mások különálló digitális üzletágat hoznak létre a szervezeten belül. Az IT-osztály és vezetője azonban mindkét esetben elbizonytalanodik saját szerepét illetően.

Jó üzenet számukra, hogy az IDC felmérése szerint az üzleti oldal fontos szerepet szán az IT-osztálynak a digitális átalakításban, elsősorban a működés digitalizálható területeinek azonosítását, az átalakítást felgyorsító, feljövő technológiák kiválasztását és a projektek megvalósítását várja tőle.

 

Két fél egy egész
A két oldal szoros együttműködése szükséges is, mert a digitális kezdeményezéseket végül integrálni kell a vállalat IT-platformjába, és a meglévő rendszereket is olyan rugalmas, optimalizált infrastruktúrává kell átalakítani, amely képes támogatni a digitalizált működést. Egyik feladatot sem lehetne megoldani az informatikai oldal közreműködése nélkül, de ehhez először az IT-osztálynak is meg kell újulnia üzemeltetés, szolgáltatás- és beszállítókezelés, kompetencia és informatikai kultúra tekintetében egyaránt. Az IDC szerint a vállalati IT-osztályok csupán 17 százaléka tudott mára a digitális átalakítás élére állni a változás menedzsereként, amely jövőképet vetít az üzletágak elé. A többi informatikai szervezet egyelőre még keresi helyét, szerepét a folyamatban.

Számukra keretrendszert (Leading in 3D) dolgozott ki az IDC, amelynek lényege, hogy az IT-osztálynak egyszerre három dimenzióban kell átalakítania a meglévő informatikai környezetet a vállalat sikeres digitalizálásához - az üzlettel szorosan együttműködve innovatív digitális képességeket kell létrehoznia, azokat integrálnia a vállalati platformba, amelyet új technológiák és szolgáltatások bevezetésével szintén korszerűsít, finoman egyensúlyozva az örökölt rendszerek és az új megoldások együttes működtetésében.

Mindez folyamatos, felügyelt átmenet a régi és az új, a kísérleti és az éles üzem között, amelyhez az IT-osztálynak kiindulásképpen fel kell mérnie, hogy az említett három dimenzióban hol tart, majd azok mindegyikében ki kell dolgoznia az átalakítás ütemtervét. Nem utolsósorban az IT-költést is új alapokra kell helyezni, a hagyományos gyakorlatot - amelyet a keretekből történő lecsipkedés, a lyukak betömködése és a kérlelhetetlen költségkontroll jellemzett - stratégiai szemléletnek kell felváltania.

Hirdetés

Stratégiai prioritások
Minderről Joseph C. Pucciarelli, az IDC csoportszintű alelnöke és vezető IT-tanácsadója beszélt a piacelemző cég budapesti CIO Fórumán szeptember végén. A mintegy 150 fős közönség körében felmérés készült a régió IT-vezetőit foglalkoztató prioritásokról és változó szerepük megítéléséről. A válaszok alapján az IT-felsővezetők arra számítanak, hogy az eddigi, hagyományosan operatív szerepkörből kilépve, mindinkább innovációs vezetővé válnak, és irányító szerepet töltenek be cégük digitális átalakulásában, illetve szervezetük valódi, házon belüli szolgáltatóvá alakításában.

Jelenleg a számítógépes biztonságot, a bigdata-jellegű analitikát, a mobilalkalmazásokat és a magánfelhőt tartják a legmeghatározóbb IT-trendnek a régióban. Idén az adatközponti infrastruktúra, az ügyvitel, a csoportmunka és a produktivitás, valamint az IT-biztonság területén valósították meg vagy tervezik a legnagyobb beruházásokat.

Az IDC felmérése szerint a régió vezető beosztású informatikai döntéshozóinak egyötöde készül nagyobb mértékű kiszervezésre, avagy meglévő outsourcing-szolgáltatójának lecserélésére. A nyilvános (SaaS, PaaS és IaaS) felhőszolgáltatások az IT-funkciók kiszervezésének széles körben elfogadott modelljévé váltak, amellyel a vállalatok körülbelül egynegyede számol tervei között. A megkérdezettek 38 százaléka az IT-költségvetés idei bővüléséről számolt be - amelynek mértékét a válaszadók 14 százaléka 10 százalék felettinek mondta.

- Olyan célokat említettek a kiemelt stratégiai prioritások között a CIO-k, amelyek jelentős mértékben meghatározzák szervezetük jövőbeni üzleti sikerét, azaz hozzájárulnak az IT és az üzleti működés szorosabb összehangolásához, elősegítik az üzleti folyamatok továbbfejlesztését és átalakítását, a transzformációs projektek végrehajtását és az ügyfélélmény javítását - mondta Komáromi Zoltán, az IDC kelet-közép-európai alelnöke és kutatási vezetője. - Az IT-költségek csökkentése, a működés folytonosságának fenntartása és a költséghatékonyság fokozása mellettük másodlagos szempont.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.