Hirdetés
. Hirdetés

Herczogh: egymillió munkahelyet teremthet a digitalizáció

|

A digitális készségek fejlesztése és az egységes online piac kialakítása révén egymillió új munkahely hozható létre Európa szerte, miközben 850 milliárd euró értékű gazdasági tevékenységet ösztönözhet ? fogalmazott Herczog Edit EP-képviselő az E-készségek Európai Hete budapesti nyitórendezvényén.

Hirdetés

Az Európai Internet Alapítvány elnökségi tagjaként a rendezvénysorozat európai nagykövetének felkért képviselő szerint a fogyasztóknak kell az új digitális gazdaság elsőszámú haszonélvezőinek lenniük.

A képviselő az E-készségek Európai Hete részeként rendezett budapesti döntéshozói fórumon tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az új összetételű Európai Bizottságban önálló tárcát kap a digitális integráció: Neelie Kroes korábbi versenyképességi biztos személyében digitális politikáért felelős biztost neveznek ki. Herczog Edit rámutatott, hogy az EU-nak nem véletlenül van szigorú digitális menetrendje, és ambiciózus tervei arra vonatkozóan, hogy 2013-ra 100 százalékos lefedettséget érjen el a kontinensen. Minden újabb 10 százalék lefedettséggel ugyanis további 1,3 százalékos gazdasági növekedés érhető el, amely Európa szerte 1 millió munkahelyet teremthet miközben 850 milliárd eurónyi termelést indukál.

Az EU célja nemcsak a fenntartható növekedés lehet a jövőben - ehhez egyébként a karbonszegény digitális gazdaság jelentékenyen hozzá is járul -, hanem az intelligens növekedés igényeit is szem előtt kell tartania. Ehhez versenyképes, virágzó és egységes digitális belső piacot kell teremtenie, mely a technikai feltételek kiépítése mellet intenzív törvényhozói munkát is igényel, főként az internetes biztonság megteremtése és az ösztönző állami támogatások biztosítása terén.

Herczog szerint a digitalizáció kulcsfontosságú lehet a foglalkoztathatóság növelése és a társadalmi kohézió előmozdítása terén, ehhez az állami- és magánberuházások ösztönzése mellett a jövő nemzedékeinek képzése, a minőségi oktatás és szakképzés megteremtése a legfontosabb eszköz. Több százezer új kisvállalkozás jöhet létre az online-szolgáltatások nyújtására, de a hazai vállalkozók ma még elvétve használják a rendelkezésre álló technológiákat, web-alapú szolgáltatásokat.

"A fogyasztóknak kell az új digitális gazdaság elsőszámú haszonélvezőinek lenniük" - zárta felszólalását a képviselő. Herczog szerint ugyanis a ?digitális őslakosok", az internetes készségek teljes tárházát birtokló felhasználók lesznek a digitális gazdaság mozgatórugói, ezért egyszerűbbé és vonzóvá kell tenni a digitális tartalmak elérését minden társadalmi korosztály és csoport számára.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.