Hirdetés
. Hirdetés

Hűsölés hibrid környezetben

|

A Gartner előrejelzése szerint jövőre a szervezetek 90 százaléka már hibrid infrastruktúrákat fog használni, a digitálisan átalakuló gazdaságban ez a versenyképesség egyik alapfeltételévé vált. A házon belüli és azon kívüli adatközpontokban, különböző felhőkben és modellekben működő informatikai szolgáltatások átlátása, energia- és költséghatékony menedzselése már korántsem ilyen egyszerű.

Hirdetés

Versenyképességük megőrzése, még inkább fokozása érdekében a vállalatok egyre tetemesebb adattömeg tárolására, kezelésére és feldolgozására kényszerülnek, függetlenül attól, hogy mely iparágban tevékenykednek. Az agilis működés, az azonnali válaszadás, a költségcsökkentés a biztonsági megfontolásokkal, valamint a különféle előírásokkal és megfelelőségi szabályozásokkal együtt olyan összetett követelményrendszert teremt, amelyben a szervezetek többé nem ragaszkodhatnak egyetlen informatikai modellhez, hanem mindig az elérhető eszközök és szolgáltatások kombinációját kell választaniuk, amely leginkább megfelel az üzlet aktuális érdekeinek és igényeinek.

Hirdetés

Komoly szakmai kihívásokat tartogat azonban a saját telephelyen és külső helyszíneken, többek között kolokációs és hosztingpartnereknél működő szolgáltatásokat egyesítő, rugalmas, de összetett hibrid környezetek technológiai hátterének összehangolt kialakítása és menedzselése - arról nem is szólva, hogy a kapcsolódó költségeket és hatékonysági mutatókat a legtöbb üzemeltető és felhasználó képtelen követni.

A Schneider Electric szakértői szerint az egyik legnagyobb problémát a bonyolult rendszerek átláthatatlansága okozza: minden mindennel összefügg bennük, ami megnehezíti a kapacitástervezést és a terheléselosztást, akadályozza a teljesítmény és a kapcsolódó költségek objektív összehasonlítását. Megfelelően képzett és tapasztalt szakemberek persze rendet vágnának a mégoly összetett hibrid környezetekben, belőlük azonban egyre kevesebb érhető el a munkaerőpiacon.

IT-tanácsadó a felhőből
A Schneider Electric a felhőben, előfizethető szolgáltatásként mobileszközről, helytől és időtől függetlenül elérhető EcoStruxure IT Advisor adatközpont-felügyeleti alkalmazásával enyhítene a létesítmények tervezésével, menedzselésével és üzemeltetésével megbízott szakemberek túlterheltségén. Az EcoStruxure a Schneider Electric intelligens irányítástechnikai platformja, amely folyamatosan gyűjti, elemzi és átláthatóvá teszi az adatközponti infrastruktúra működését bemutató adatokat, azonnali feldolgozásukkal nemcsak fokozza az emberi munka hatékonyságát, hanem a bonyolult rendszerek önálló vezérlésére is alkalmas.

A platformra épülő EcoStruxure IT Advisor tervező és modellező eszközzel - amellyel a Schneider Electric Párizsban júniusban megtartott Alliance 2019 konferenciájának közönsége közelebbről is megismerkedhetett - a vállalatok, rálátva a működés minden részletére, úgy növelhetik tetszőleges méretű adatközpont vagy kolokációs létesítmény rendelkezésre állását, hogy közben csökkentik az üzemeltetési költségeket, többek között a munkafolyamatok automatizálásával, így akár több telephelyre kiterjedő, helyi felügyelet nélkül működő IT-infrastruktúrát is könnyen menedzselhetnek vele, mondta a szállító. A megoldás erősségei közé tartozik például az eszközfelügyelet, amely fizikai elrendezésük szerint azonnal megjeleníti és hozzáférhetővé teszi az eszközök pontos adatait és állapotát. Intelligens módon azt is megmutatja, milyen hatással lehetnek a meghibásodások az egyes eszközökre és az infrastruktúra egészére. Ezzel segíti a kockázattervezést és az incidensek megelőzését, a munkafolyamatok automatizálásával pedig elősegíti a változáskezelést, mérsékli az emberi hibázás veszélyét, és meghonosítja a legjobb gyakorlat szerinti működést. Kolokációs szolgáltatók számára az EcoStruxure IT Advisor bérlőkre vetítve ad áttekintést a teljes helyszínről az egyes területek, szekrények és IT-eszközök szintjén, és részletes jelentéseket készít az alapterület és az erőforrások kihasználtságáról. Az alkalmazás a 2019-es DCS Award adatközponti ICT-menedzsment kategóriájában megkapta az év innovációjának járó díjat.

Csúcsok a zöld hegyen
Az IDC előrejelzése szerint 2025-re a világ adatvagyonának mérete 175 zettabájtra duzzad, és ennek következtében az adatközponti kapacitások iránti kereslet is rohamosan nő. A globális széndioxid-kibocsátás 2 százaléka azonban az informatikai infrastruktúrához köthető, amivel nagyjából ugyanolyan mértékben gyorsítja a globális klímaváltozást, mint a köztudatban jóval szennyezőbbnek tartott légi közlekedés. Egyre több céget foglalkoztat ezért a gondolat, hogy adatközpontjának működését környezetbaráttá tegye. Olyan szolgáltatók segíthetnek ebben sokat, mint a Green Mountain AS, amely a norvég fjordok között kialakított, a világ legzöldebb adatközpontjai közé tartozó létesítményeivel a fenntarthatóság bajnokává vált.

Mélyen egy hegy gyomrában, a NATO volt lőszerraktárának helyén épült a Rennesøyban található DC1-Stavanger adatközpont, míg a rjukani DC2-Telemarkot helyi vízierőművek ölelik körül. Az Uptime Institute hármas szintű minősítésével, valamint az ISO 27001 információbiztonság-menedzsment és ISO 14001 környezetirányítási tanúsítványával dekorált létesítményeket a Green Mountain 100 százalékban megújuló energiával működteti, hűtésükhöz is a közeli fjord vizét használja, így azok széndioxid-kibocsátása a nullához közelít. Elhelyezkedésénél fogva a DC2-Telemarkra a nap is ritkán süt, ezért a környezeti levegő természetes módon hűti, ami az év 330 napján gyakorlatilag ingyenes megoldást ad. A szolgáltató azonban nem érte be ennyivel: több mint 12 ezer mérőpontot alakított ki adatközpontjaiban, amelyekről a Schneider Electric EcoStruxture platformjával folyamatosan gyűjti és elemzi az állapotadatokat, így rendkívüli, 1,2 PUE-érték alatti energiahatékonyságot ér el, és azt valós időben jelenti nagyvállalati és kormányzati ügyfeleinek.

A Green Mountain tavaly a létesítmények bővítéséről döntött, és a barnamezős beruházás részeként a DC2-Telemark adatközpontba a Schneider Electric szállított 15 darab előre gyártott, gyorsan üzembe állítható EcoStruxure Modular Data Center egységet. Az adatközponti modulok a Schneider Electric legújabb gazdaságos léghűtési (közvetett hőcserélős Ecoflair Air Economizer) megoldásaival, valamint lítium-ion akkumulátorokkal támogatott, magas hatásfokú szünetmentes áramforrásokkal (UPS) dolgoznak, amelyeket az EcoStruxure platformon kialakított intelligens felügyelettel ötvöznek. Előtesztelt, integrált architektúrájukra építve a két vállalat a tervezéstől a 2019. júniusi átadásig mindössze 7 hónap alatt valósította meg a 8,5 százalékos kapacitásbővítést célzó projektet, ami az iparági átlaghoz képest 50 százalékos időmegtakarítást, a kíméletes erőforrás-felhasználásban újabb csúcsot jelent.

FELHÍVÁS ZÖLD START-UPOKNAK
AI For Green Energy néven a Microsoft és a Schneider Electric támogatói programot hirdetett a mesterséges intelligencia területére szakosodott induló cégeknek. A Microsoft AI Factory kezdeményezésébe illeszkedő program célja, hogy feltörekvő vállalkozásokkal közösen a mesterséges intelligencia alkalmazásával találjon új megoldásokat az energiafogyasztás csökkentésére és az energiahatékonyság növelésére.

Augusztus 31-ig olyan európai start-upok jelentkezhetnek a felhívás honlapján, amelyeknek van ötletük AI-alapú zöld energetikai megoldásra, és a megvalósításhoz már befektetők támogatását is megszerezték. A hat nyertest október 2-án hirdetik ki a Schneider Electric Innovation Summit barcelonai konferenciáján. A kiválasztott cégek ezt követően három hónapon keresztül a Microsoft és a Schneider Electric technológiai és üzleti szakértelmére támaszkodva gyorsíthatják fel megoldásuk kifejlesztését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.