Hirdetés
. Hirdetés

Láss többet, lépj azonnal

|

A digitalizáció lényegét sűrítette e mondatba Urban Hopen, az itelligence AG kelet-európai és kínai piacért felelő vezetője a magyar leányvállalat éves konferenciáján, Budapesten.

Hirdetés

Értékteremtő erejüket és versenyképességüket egyaránt növelhetik a működésüket digitalizáló vállalatok, de a transzformáció az üzleti modelleket, a piaci környezetet is átalakítja, ezért egyúttal kihívás is a szervezetek számára. A folyamat a zeneiparral, a médiával kezdődött, majd a kereskedelmen, fogyasztói termékeken át ma már a gyártás, az egészségügy, a logisztika területét is elérte, és egyre gyorsul. Kétség nem férhet hozzá, hogy mindent okossá teszünk, ami digitalizálható - mondta Urban Hopen, aki egy szójátékkal - a smart jelzőt betűszóként kezelve - alkotta meg a címben szereplő definíciót (see more, act real-time).

A regionális vezető a gyártóipar példáján keresztül szemléltette a digitális átalakulás horderejét, amelyet ebben a szektorban Ipar 4.0-ként ismerünk. A müncheni székhelyű Roland Berger stratégiai tanácsadó cég elemzése (The Digital Transformation of Industry, 2015) szerint az eurozóna tagállamai 2025-ig 600 milliárd euró veszteséget fognak elszenvedni, ha gyártóiparuk nem lesz képes előnyére fordítani a digitális transzformációt. A hálózatba kötött gyártás és az új üzleti modellek adta lehetőségek sikeres kiaknázásával viszont a 17 ország ipara 2025-re bruttó 1254 milliárd euróval növelheti bevételeit.

- Más szóval a zóna ipari teljesítménye több mint 10 százalékkal csökkenhet, vagy ennek a duplájával nőhet a következő tíz évben a digitális transzformáció kimenetelének függvényében - mondta Urban Hopen. - A nagy hozzáadott értéket a gyártás, az informatika, a marketing és a kereskedelem digitális alapokon történő, szoros integrálásával teremthetik elő az ipari szereplők, a jövőre nézve minden vállalatnak ezt kell szem előtt tartania. Cégünk, a világ legnagyobb SAP-központú szolgáltatójaként, az ERP 4.0-s nemzedékét képviselő S/4HANA alapjain jól felkészült a digitális transzformáció támogatására, felhő- és hibrid környezetekben egyaránt.

Digitális átalakulás a gyakorlatban

A konferencia több előadása is ezekkel a jövőbe mutató megoldásokkal foglalkozott. Az új generációs S/4HANA platform megjelenése például olyan horderejű innovációt képvisel az SAP portfóliójában, amilyenre az R/3 bemutatása óta nem volt példa. Mellette a közönség megismerkedhetett az SAP Business One HANA platformon futó változatával, a 9.2-es verzió újdonságaival és az ELO vállalati tartalomkezelő megoldással kialakított integráció lehetőségeivel. Bemutatkozott az SAP Invoice Management új iratkezelő funkciója, amely a papíralapú eredetivel azonos értékű, hiteles elektronikus másolatokat állít elő, valamint Extended Warehouse Management (EWM) kiterjesztett raktárgazdálkodó megoldása, amely hatékonyabb logisztikai folyamatokon keresztül egyszerre csökkenti a tárolt árukészletet és gyorsítja a kiszállítást. Az itelligence Hungary jelenleg tárgyal az SAP EWM bevezetéséről az egyik nagy hazai gyógyszergyárnál.

- Anyavállalatunk a világ öt régiójában, 22 országban több mint 5 ezer ügyfelet szolgál ki, tavalyi árbevétele meghaladta az 565 millió eurót - mondta Németh Róbert, az itelligence Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. - A múlt évi akvizíció nyomán az itelligence AG immár a 14 milliárd dollár összforgalmú NTT Data csoporthoz tartozik. A hazai piacon, ahol 161 szervezetet tudhatunk szerződéses ügyfeleink között, ez a tanácsadói háttér egyedülálló. Nem véletlen, hogy az SAP negyven magyarországi partnere közül vállalatunk elsőként, és mindeddig egyedüliként szerezte meg a partnerprogram újonnan bevezetett, platinum fokozatát, amely a legmagasabbnak számít.

Képet alkothatott a konferencia közönsége az itelligence Hungary tanácsadói képességeiről több hazai esettanulmány alapján is. Az állami fenntartású köznevelési intézmények fenntartói jogainak és kötelezettségeinek gyakorlására 2011-ben létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) alkalmazottainak száma meghaladja a 107 ezer főt, ezzel Magyarország legnagyobb munkáltatójának számít. A nagy üzemméretet jól érzékelteti, hogy a KLIK 198 területi egység 2201 intézményét, 5154 ingatlanát üzemelteti. Minthogy ezt a feladatot korábban az önkormányzatok látták el, egységes informatikai rendszert sem alakítottak ki támogatására. A KLIK olyan mértékben töredezett és sokszínű környezetet örökölt, amelyben még az adatok puszta összesítése is komoly erőforrásokat emésztett fel.

- Folyamatosan dolgozunk a szervezet átstrukturálásán, amelyhez első körben több mint hetven eljárásrendet alakítottunk ki - mondta Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. - Az itelligence Hungary szakembereivel a definiált folyamatokat informatikai rendszerekbe konvertáljuk, amelyek 2016-tól már élesben fognak működni.

Az itelligence Hungary vezeti be a hazai fejlesztésű ArchiFM létesítménygazdálkodó rendszert is a KLIK-nél, amely mintegy 5 ezer ingatlan adatait fogja kezelni, és azt integrálja a Központ többi rendszerével. A projektcsapat jelenleg öt ingatlanon a felmérési szabványok kialakításán dolgozik. A fejlesztések részeként a KLIK IT-üzemeltetési koncepcióját is kidolgozzák, és felépítik a Központ belső informatikai osztályát.

- Célunk egy átlátható, nyílt szervezet felépítése, amely partnerközpontú, szolgáltatói szemlélettel, tervszerűen működik, gazdálkodását mutatószámokra alapozza, és a projektforrásokat hatékonyan használja fel összehangolt, célzott fejlesztések megvalósítására - mondta Hanesz József. - Erősíteni kívánjuk a megyei központokat a döntéshozatal felgyorsítása érdekében, valamint közelíteni szeretnénk a személyi és dologi kiadások 75/25 százalékos, eszményi arányához, utóbbiakra ugyanis jelenleg költségvetésünk mindössze 10 százalék körüli részét tudjuk fordítani.

A KLIK elnöke szerint a felálló IT-környezet támogatásával az oktatási intézmények működésével kapcsolatban felmerülő minden kérdésre azonnal pontos választ tudnak adni, ami a létesítménygazdálkodás, a nyilvánosság tájékoztatása és az oktatáspolitika megvalósítása szempontjából egyaránt fontos.

 

Hazaköltöztetett vállalatirányítás

Tavaly, az Axel Springer SE és a Ringier AG magyarországi érdekeltségeinek összevonásakor - a fúzió versenyjogi feltételeként - a portfólió részbeni értékesítésével létrejött a Vienna Capital Partners tulajdonában álló Mediaworks Hungary Zrt. A több mint 700 alkalmazottat foglalkoztató, 63 nyomtatott és digitális kiadványt megjelentető és az ország legnagyobb nyomdáját működtető, új médiavállalat éves árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot. Ehhez foghatóan nagy feladatot jelentett az Axel Springertől és a Ringiertől örökölt informatikai rendszerek konszolidálása, az optimális működést támogató, új környezet kialakítása is, amelyben az itelligence Hungary mint közreműködő fél szintén részt vállalt.

- Tizenhárom cég különböző rendszereit vettük át, amelyek között volt két eltérő, Magyarországon, illetve külföldi kiszolgálással üzemelő SAP-verzió 12 különböző adatbázissal, 14 hirdetési adatbázis többféle verzióban, valamint két-két CRM- és terjesztési rendszer, ugyancsak több verzióban - mondta Kerper Gábor, a Mediaworks Hungary Zrt. IT- és műszaki vezetője -, emellett egy önálló ERP-rendszer SAP-ba történő integrálása alkotta a kiindulási állapotot. Külön kihívást jelentett, hogy cégcsoportként az Axel Springer és a Ringier több IT-szolgáltatást - közöttük az ERP-rendszert - nemzetközi szinten üzemeltetett, ezeket haza kellett hoznunk és a hét minden napján 24 órás működés mellett egységes informatikai környezetté kovácsolnunk. Mindössze három hónap leforgása alatt átvettük a rendszereket, ahogyan voltak, majd a tulajdonosi igények feltérképezésével hozzáláttunk a konszolidáláshoz és az optimalizáláshoz, hogy végül az új ügyvitelieljárás-szabványokon egy teljesen új pénzügyi rendszert, új céget építsünk fel a megfelelő IT-folyamatokkal, támogató rendszerekkel együtt.

Idén nyár végére a Mediaworks Hungary elkészült az SAP front-end testre szabásával, valamint az új hirdetési és CRM-adatbázissal, miközben a nyomda és a digitális üzletág integrációja is lezajlott, így ma már azok a rendszerek működnek, amelyeket a cég hosszú távon is használni kíván.

- A technológiai feladatok mellett a vállalati kultúrák különbözőségéből adódó helyzetekkel is meg kellett küzdenünk, a menedzsment szintjén olyan vállalatirányítási problémákat, szituációkat is meg kellett oldanunk, amilyenekkel még nem találkoztunk, és gondot kellett fordítanunk az oktatásra, a szemléletformálásra is - mondta Kerper Gábor. - Az itelligence Hungary sokoldalúan felkészült tanácsadói SAP-oldalon mindebben sokat segítettek, a svájci rendszer átvételekor felmerült szakmai viták hatékony rendezésében is bizonyítottak.

 

Alkalmazásfelügyelet másképp

Bemutatkozott a konferencián a másik nagy partner, a Software AG Digital Business Platform megoldásának frissen bejelentett, 2.0-s verziója is. A cég SAP-tanácsadói üzletágának és közép-európai leányvállalatainak két évvel ezelőtti átvétele óta az itelligence AG magyar leányvállalatán keresztül kizárólagos joggal képviseli a Software AG megoldásait és kompetenciáit a hazai piacon.

- Nagyon elégedettek vagyunk az akvizícióval, amelyet két év tapasztalatai alapján egyértelműen sikeresnek értékelünk - mondta Urban Hopen. - Kiváló SAP-tanácsadókkal erősítettük tovább csapatunkat, ugyanakkor új kompetenciákkal gyarapodtunk, ahogyan azt magyar leányvállalatunk is jól példázza. A Software AG portfóliója révén új területek nyíltak meg előttünk, és meglévő SAP-felhasználó ügyfeleinknek is új megoldásokat kínálhatunk, a két, önmagában is versenyképes paletta nagyon jó szinergiában áll egymással.

Az itelligence AG számos ügyfele törekszik az innovációs képesség és a működési költségek közötti egészséges egyensúly elérésére, és e szervezetek gyakran több országban is jelen vannak. A cég ezért már korábban olyan alkalmazásmenedzsment- (AMS-) szolgáltatást indított, amely a helyi és a globális támogatást ötvözve segíti e célok együttes elérését. Az itelligence Hungary szakemberei most szintén bekapcsolódnak ebbe a munkába.

- Alkalmazásmenedzsment-szolgáltatást eddig is adtunk ügyfeleinknek, azonban mindig az adott projekt részeként - mondta Szakács Zsuzsanna, az itelligence Hungary ügyvezető igazgatója. - Anyavállalatunk modellje szerint ezt a tevékenységet most külön üzletágba szervezzük, így még hathatósabban támogathatjuk ügyfeleinket az alkalmazásfelügyelet terén. Az átalakítást nem írta elő számunkra az itelligence AG, azért döntöttünk mellette, mert a magyar piacon is lehetőséget látunk az AMS-szolgáltatásban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.