Hirdetés
. Hirdetés

Megatrendekről magyarul

|

Eddig nem látott ütemben alakítja át a vállalatok működését a digitalizáció, s ezzel a hazai szereplőket is újabb kihívások elé állítja. A Stylers Group szakértője azokat a trendeket gyűjtötte csokorba, amelyekkel minden kis-, nagy- és közepes vállalat vezetőjének tisztában kell lennie.

Hirdetés

Piacelemzők szerint a digitális transzformáció hatalmas lökést ad a termelékenységnek. A McKinsey Global Institute előrejelzése szerint a digitalizáció és automatizáció hatására 2030-ra a teljes globális GDP mintegy 13 ezer milliárd dollárral nőhet. Ám ha az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat elemzését nézzük, a hazai vállalati szféra a technológiai érettség terén igencsak le van maradva a fejlettebb gazdaságokhoz képest: az EU 2019-es Digitális Gazdaság és Társadalom Indexe (DESI) szerint a tagállamok rangsorában 23. helyezésünkkel a sereghajtók között vagyunk.

Hirdetés

Hiperautomatizácó
Nasztanovics Dávid, a Stylers Group Architectje szerint a 2020-as év egyik legfontosabb digitalizációs trendje az automatizáció rohamléptű terjedése lesz. Elsősorban a szoftveres ügyvitel automatizálása (Robotic Process Automation) terjed tovább, mellyel számos irodai adminisztratív folyamat tehető sokkal gyorsabbá, hatékonyabbá, miközben értékes emberi erőforrások szabadulnak fel.

Ilyen megoldásokat már számos magyar vállalkozás alkalmaz, de a mesterséges intelligenciának, a gépi tanulásnak és a természetes nyelvek feldolgozásának (Natural Language Processing) köszönhetően a szakértő szerint idén belépünk a hiperautomatizáció korába, amikor ezek a megoldások minden eddiginél gyorsabbá, szélesebb körben alkalmazhatóakká válnak.

Mesterséges intelligencia
Kezdve az e-mailes marketinggel a pénzügyi szolgáltatásokig bezárólag egész sor területen aknázhatók ki a mesterséges intelligenciában (AI) és a gépi tanulásban (ML) rejlő lehetőségek. AI- és ML-eszköztárukat használva a vállalatok növelhetik működésük hatékonyságát, javíthatják ügyfeleik elégedettségét vagy munkavállalóik elkötelezettségét. Jól jelzi ezen eszközök fontosságát, hogy olyan óriások vásárolták be magukat mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó cégekbe, mint az Apple, az Amazon, a Facebook, a Google, a McDonald's, a Microsoft vagy a Nike.

A Gartner nemzetközi felmérése szerint a vállalatvezetők közel 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vállalata alkalmaz mesterségesintelligencia-megoldást, ráadásul átlagosan négy ilyen projektet futtatnak párhuzamosan. Ez szintén a Gartner szerint egyébként vállalatonként átlagosan tízre fog emelkedni a közeljövőben.

A Stylers Group maga is épített be AI-megoldást például az Oprah Winfrey és Deepak Chopra cége számára fejlesztett webes e-kereskedelmi platformokba, melyekkel azok személyre szabott ajánlatokat képesek kínálni a látogatóknak.

A mobil és az 5G
Mára, főként a fiatalabb generációk számára, a mobiltelefon vált az elsőszámú technológiai eszközzé, így ehhez a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell, digitalizációs törekvéseiket ebbe az irányba kell terelniük. Az 5G hálózatok megjelenése és terjedése, illetve a perem-számítástechnika lehetővé teszik, hogy a korábbiaknál még sokkal nagyobb számítási kapacitást és sávszélességet igénylő feladatokat végezhessünk el okostelefonunkkal.

Végül pedig a mesterséges intelligencia és az automatizáció előretörésével a korábbiaknál is égetőbb kérdés lesz a meglévő emberi munkaerő tudásának versenyképessé tétele. Nyilvánvalóan fontos a digitális készségek széles körű elsajátítása, illetve a felkészültség a legfrissebb technológiákból. A vállalatok szemszögéből - mind az átképzés, mind a toborzás terén, mind pedig a munkaerő megtartása szempontjából - új megközelítésekre van szükség.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.