Hirdetés
. Hirdetés

Mire költsd a pénzed? Hawaii

|

Cégvezetőként, különösen amerikai cégvezetőként igen tekintélyes summát halmozhat fel az, aki nem csak megkeresni tudja a fizetését, hanem annak jelentős hányadát okosan forgatja is. De mire költse el? Például Hawaii egyik szigetére...

Hirdetés

Larry Ellison neve bizonyára sokak számára ismerősen cseng: az Oracle milliárdos vezérigazgatója viszonylag gyakran bukkan fel újságunk hasábjain is. Írtunk már a Google-lel folytatott jogi csetepaté kapcsán tett megnyilvánulásáról, de beszámoltunk a CEO RIM és Palm felvásárlásokat taglaló beszédéről is. Ezúttal azonban más vizekre evezünk.

A minap derült ugyanis ki, hogy mibe fektetné pénzét az Oracle-lel megvastagodott Ellison: Hawaii nyolc fő szigetének egyikére vetett szemet. Egészen pontosan Lanai 98 százalékát szerezte meg - illetve szerzi meg, ha megérkezik az állami jóváhagyás az ügyletre -, ami mintegy 88 ezer holdnak, azaz átszámítva valamivel több mint 350 négyzetkilométernek felel meg. Összehasonlításképp: Budapest területe 525 négyzetkilométer, tehát a sziget körülbelül másfélszerese.

Lanai, Hawaii
Lanai, Hawaii

Ellison Lanait a szintén milliárdos David Murdocktól vásárolná meg, természetesen meg nem nevezett összegért, derült ki a Hawaii Közművekhez szerdán érkezett beadványból (az árról mindössze annyi derült ki, hogy több százmillió dollárról van szó). A közlekedési lámpák nélküli terület viszonylag elmaradott közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, mindez azonban nem jelenti azt, hogy maga a sziget elmaradott lenne. Lanain található két Four Seasons hotel, valamint két golfpálya, melyeket az Oracle CEO - ha sikerül nyélbe ütnie az adásvételt - tulajdonolni is fog.

A 3200 lakosú sziget Hawaii fő területének két olyan tagja, melynek java magánbefektetők kezében van - a másik Niihau.

És mi kell ahhoz, hogy az ember felvásárolhasson egy egész szigetet Hawaiin? Nos, Ellison úgy érte ezt el, hogy 1977-ben megalapította az Oracle-t, majd víziója mellett kitartva a csúcsokig juttatta cégét. Ennek megfelelően ez a kis ügylet nem is viselné meg nagyon magánvagyonát, mely az utolsó becslések szerint - a Forbes milliárdos listáján hatodiknak rangsorolt cégtulajdonos örömére - valahol nettó 36 milliárd dollár környékén jegyeznek. Az eladó, David Murdock sem szűkölködik, igaz, ő már csak a 442. lett a listán, 2,7 milliárd dolláros nettó vagyonnal.

Lenne az Oracle alapító helyében?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.