Hirdetés
. Hirdetés

Nagyszabású kampány az "Európai e-készségek Hét" keretében

|

A digitális felkészültség (e-skills) a foglalkoztatás bővítés, a versenyképesség növelés és a növekedési képesség motorja. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a MEFIT Alapítvány 2010 januárja és márciusa között országos méretű rendezvénysorozattal hívja fel a hazai szakmai közvélemény figyelmét a téma gazdaságunk élénkítésében és versenyképességünk növelésében betöltött kulcsfontosságú szerepére.

Hirdetés

A rendezvénysorozat szervesen kapcsolódik az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága által indított európai méretű kampányhoz, amely az Unió tagállamaiban zajlik a nemzeti partnerek együttműködésével. Az izgalmas kampány a döntéshozók, a kis- és középvállalkozások, a diákok, valamint informatikai szakemberek figyelmét hívja fel azokra a lehetőségekre, amelyeket az infokommunikációs technológiák révén kialakított tudásfejlesztés és az ezáltal elérhető gazdasági, munka-és karrierlehetőségek kínálnak. A figyelemfelkeltő kampány csúcspontja az ?Európai e-készségek Hét" (?European e-Skills Week) lesz március 1-5. között.

A szervezők kiemelt fontosságúnak tartják az e-készségek tömeges fejlesztésének megjelenítését Magyarország és az EU hosszú távú, a lisszaboni célokat megvalósítani kívánó és a szakterületi határokon átnyúló fejlesztési stratégiájában. Ugyanilyen fontos azonban a már évek óta létező stratégiai célkitűzések mellett konkrét és tömeges programok mielőbbi megvalósítása, amelyben minden érintett szektor összeadja erőforrásait a közös siker érdekében- a kampány ezen célok elérését hivatott támogatni.

A lisszaboni stratégia felülvizsgálatának és új szakaszba léptetésének várható egybeesése a magyar elnökség 2011-es időpontjával mindenképpen erőteljesen tematizálni fogja az elnökségi programot és az európai döntéshozók gondolkodását. Ez az újrahangolás komoly valószínűséggel olyan hangsúlyokkal fogja bővíteni a lisszaboni stratégiát és annak versenyképességi elvárásait, mint a minőségi oktatás és szakképzés, a tudásgazdaság és tudásalapú társadalom kohéziójának erősítése, a 21. századi foglalkoztatás bővítése.

E témák 2005 óta egyre hangsúlyosabban jelennek meg az EU stratégiájában és programjaiban e-készségek (e-skills) gyűjtőnév alatt. Ez egyike azon területeknek, ahol az állami, a vállalati, az oktatási és a szakmai civil szféra a leghatékonyabb szoros együttműködéseket hozta létre Európa-szerte. Ezen szervezetek közül úttörő jelentősége miatt kiemelendő a páneurópai e-skills Industry Leadership Board és az Employability Alliance, ezen szervezetek magyar megfelelője az IKT-iparági, oktatási és civil partnereket tömörítő Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT).

2010 januárja és márciusa közt az e-készségek ügye újabb lendületet kap. Példaértékű iparági szintű összefogás valósult meg annak érdekében, hogy a magyarországi eseménysorozat hazai döntéshozók, munkavállalók, diákok, vállalkozók, IT-szakemberek tíz-és százezreihez vigye el az önfejlesztés, a tudásbővítés üzenetét és lehetőségét. Az IVSZ és a MEFIT munkáját az IT iparág olyan meghatározó multinacionális és hazai nagyvállalatai valamint KKV cégei segítik, akik saját programjaikkal maguk is régóta elhivatott képviselői a digitális készségek fejlesztésének (például: Microsoft, Oracle, Cisco, HP, Intel, Grepton, Kürt, Montana, Virusbuster, Nexon, SZÁMALK Csoport). Ezért az e-készségek programsorozat szervesen kapcsolódik együttműködő szakmai partnereink iniciatíváihoz, mely a MEFIT tagvállalatok kiemelt szerepvállalásában és több nemzetközi informatikai verseny megrendezésében ölt testet.

A projekt elemeinek összeállításakor meghatározó szerepet kapott a MEFIT Alapítvány által kezdeményezett TITAN program cékitűzéseinek adaptálása. 2008 májusában a miniszterelnökkel, a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterrel és az öt parlamenti párttal a MEFIT közös és nyilvános szándéknyilatkozatban kötelezte el magát egy foglalkoztatási és versenyképességi fókuszú IKT-felnőttképzési program, a TITAN Program kidolgozására és megvalósítására. A TITAN Program célkitűzése a különböző szintű e-készségek fejlesztése; a 2009-2013 közti időszakban összesen közel 1,2 millió ember - IKT-szakemberek, vállalkozók és általános munkavállalók - bevonása TITAN képzési programokba a 21. századi gazdaság és munkaerőpiac elvárásainak és tagolásának megfelelően.

Emellett az iparági összefogás jegyében szervesen kapcsolódik a kampányhoz a Cisco Networking Academy Games közép-európai, valamint a NetRiders verseny hazai fordulóinak, és az EuroSkills nemzetközi verseny magyar elődöntőjének megszervezése is a legtehetségesebb magyar informatikus diákok részvételével. Az Oracle Juniorképzés soron következő szemináriuma szintén az e-skills programsorozat integráns része. A magyar IT piacon tapasztalható szakember hiány mérséklését célzó Oracle Juniorképzés 2007 tavaszán indult. A cég a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára félévente 8 hetes ingyenes szeminárium sorozatot szervez, melyet követően a félév végi vizsgán legjobban szereplő hallgatók nyáron egy intenzív Oracle tanfolyamon vehetnek részt.

A rendezvénysorozat a január 21-i budapesti döntéshozói tanácskozással rajtol. A nyitó eseményt egy 4 helyszínből álló regionális rendezvénysorozat követ, melynek első állomása az európai kulturális főváros, Pécs (január 27-28.). Ezt követően február folyamán Győrött, Debrecenben és Szegeden lesznek további rendezvények. A regionális eseménysorozat szervezésébe aktívan kapcsolódnak be az IVSZ és a MEFIT régiós partnerei: a helyi iparkamarák, az Enterprise Europe Network (EEN), a Junior Achievement Magyarország (JAM) valamint a Tudományos, Hasznos, Emberi (THE) program szervezői. Alapozva a Kamarák és az EEN a vállalkozásfejlesztés, a K+F, a technológia- és innováció terén meglévő tudásbázisára és kiváló lokális kapcsolataira, a közreműködésükkel közösen szervezett rendezvénysorozat egyaránt célozza meg a döntéshozókat, az IT-szakembereket, a kis-és középvállalkozókat valamint a diákokat, fiatalokat.

A kampány minden egyes állomása ezért az adott célcsoport számára speciálisan kialakított szakmai tartalommal és eszköztárral rendelkezik:

A döntéshozói konferenciákon regionális partnereink segítségével egy-egy adott régió politikai, gazdasági, oktatási és civil döntéshozói számára szervezünk szimpóziumot, ahol a tudásgazdaság fejlesztésének és támogatásának irányába eddig tett lépésekről és a 2010 utáni időszakra vonatkozó hosszú távú, együttes stratégia kimunkálásáról tanácskoznak az érintett vezetők.

A vállalati menedzserek jelentős része számára világos, hogy a tudásbővítés és az IT-világ ismerete egyetlen vállalkozás életéből sem hiányozhat a versenyképesség megőrzéséhez. Ezért a KKV-k számára szervezett vállalkozói szemináriumok a következő kérdésekre kísérelnek meg adekvát választ adni: Mitől lesz költséghatékonyabb egy vállalkozás a válság idején a digitális gazdaságban? Mik azok az informatikai alapismeretek, amelyekre minden vállalatvezetőnek támaszkodnia kell felelős döntések meghozatalakor? Hogy zárkózhatunk fel és szerezhetünk versenyelőnyt a megfelelő informatikai megoldások ismerete által? Miért fontos magunk és alkalmazottaink folyamatos továbbképzése?

A szemináriumokon a MEFIT iniciatívájának, a TITAN Program vállalkozói tudásanyagának felhasználásával a témakörök gyakorlati és megoldás-orientált felvetésére kerül sor olyan neves hazai előadóktól, akik maguk is gyakorló vállalati menedzserek. Az esettanulmányokkal és példákkal gazdagított előadásokat követően lehetőség nyílik személyre szabott konzultációra is.

A fiatalok és diákok számára az IVSZ tovább folytatja és új elemekkel egészíti ki tavaly elindított ?Született informatikus" néven ismertté vált kampányát, melynek célja az informatikus szakma vonzóvá tétele a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében. Emellett, kamatoztatva a Junior Achievement Magyarország (JAM) és a Tudományos, Hasznos, Emberi (THE) szervezőinek diákokat megszólító, a vállalkozások szerepéről és a gazdaság saját jövőjükre gyakorolt hatásáról szóló elméleti és gyakorlati ismereteit, valamint az oktatás terén szerzett tapasztalatait és kitűnő helyi kapcsolatait, minden helyszínen iskolalátogatások szervezésére is sor kerül, melynek keretében elismert IT-cégvezetők látogatnak el a régiók középiskoláiba, és közvetlen hangnemben mesélnek a diákoknak arról, miért érdemes IT-karriert választani és IT-szakemberként vagy gazdasági szereplőként sikeresen versenyezni a digitális gazdaságban.

A kampány záróeseményének ismét Budapest ad majd otthont március elején, szervesen illeszkedve az ?Európai e-készségek Hét" eseményeihez. Ily módon Budapest szimbolikusan is keretbe foglalja a magyarországi aktivitásokat.

A rendezvénysorozat célja, hogy hosszú távú megállapodás szülessen az érdekelt szférák között a feladatokról és felelősségekről a magyar szürkeállomány és a versenyezni képes magyar nemzetgazdaság közös felvirágoztatása érdekében. Magyarország lehet az első olyan tagállam, ahol társadalmi szerződést fogadnak el a XXI. századi tudás támogatásáról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.