Hirdetés
. Hirdetés

Oroszország és Kína növeli jelenlétét Afrikában

|

Oroszország az ázsiai, latin-amerikai és afrikai kontinens dinamikusan fejlődő országaiban fog partnereket keresni.

Hirdetés

Miközben Oroszország és Kína politikai és gazdasági jelenléte egyre erősödik Afrikában, a közelmúltban tartott második amerikai-afrikai csúcstalálkozó - amelyet nyolc év után először rendeztek meg - megmutatta, hogy a gyarmatellenes érzelmek erősödésével Moszkva fölényben van a világ leggyorsabban növekvő kontinensén és bőséges támogatásra számíthat.

Afrika a drágakövekben és ásványi anyagokban, például kobaltban és lítiumban való gazdagságáról ismert, de egyre több országa fordít hátat a nyugati kereskedelmi szerződéseknek. Az Egyesült Államok és a korábbi gyarmatosító hatalmak, Nagy-Britannia és Franciaország az elmúlt években veszítettek befolyásukból Afrikában - írta a Times.

"A növekvő orosz befolyás rávilágít a világ leggyorsabban növekvő kontinensének változó kapcsolataira. Az elmúlt években ezek az országok teret vesztettek Kínával, Oroszországgal és kisebb szereplőkkel, például Törökországgal és az Öböl-államokkal szemben" - érvelt a londoni székhelyű lap.

A hírportál azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország nagy támogatásra számíthat Afrikában, amely "régóta a nagyhatalmak játszótere", nemzetközi szinten, elsősorban az ENSZ-ben.

Hirdetés

Mint ismeretes, az ENSZ-közgyűlés idei, Putyin ukrajnai háborúját elítélő, nem túl meggyőző szavazása megerősítette a szakértők által régóta vallott nézetet: hogy új hajsza van folyamatban Afrikáért. Ugyanis huszonkét afrikai ország elutasította, hogy elmarasztalja Oroszországot a háború miatt. Hónapokkal később egy hasonló csoport nem ítélte el négy ukrán régió annektálását sem. Az elmúlt évtizedben a Közép-afrikai Köztársaságtól Szudánig az afrikai vezetők nagyra értékelték Oroszország kemény hatalmát.

Épp ezért nem meglepő, hogy a decemberben tartott amerikai-afrikai vezetői csúcstalálkozó keretében Joe Biden amerikai elnök "megpróbálta a Nyugat oldalára téríteni" az afrikai államfőket. A lap azt is megjegyezte, hogy az Afrikáért folytatott új csata "máris elveszett lehet" Oroszország és Kína bővülő jelenléte nyomán a kontinensen.

Az amerikai-afrikai csúcstalálkozón 49 afrikai ország állam- és kormányfője, valamint az Afrikai Unió képviselői vettek részt. Több ország - Mali, Burkina Faso, Guinea és Szudán, ahol korábban katonai puccsok történtek - nem kapott meghívást a háromnapos találkozóra.

A fórumon nem vett részt Eritrea sem, amellyel az Egyesült Államoknak nincsenek diplomáciai kapcsolatai. Zimbabwe és Dél-Afrika vezetői korábban már bejelentették, hogy különböző okokból lemondják az utazást.

Alekszej Murzenok, az Orosz Exportközpont nemzetközi partnerségi programjainak igazgatója bizakodását fejezte ki, hogy az afrikai és ázsiai piacok nagyon ígéretesek a "Made in Russia" márkanév alatt forgalmazott áruk exportja szempontjából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország az ázsiai, latin-amerikai és afrikai kontinens dinamikusan fejlődő országaiban fog partnereket keresni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.