Hirdetés
. Hirdetés

Pályázni csak pontosan, szépen

|

Pályázatok terén az idei év a tavalyihoz hasonlóan nem okozott túl sok meglepetést. A fejlesztések középpontjában a vállalati folyamatmenedzsmentet támogató rendszereknél a pénzügyi modul és a CRM-bevezetés a legnépszerűbb, az e-kereskedelmi rendszereknél pedig még mindig a webáruház és a web CRM-rendszerek bevezetése áll az első helyen. Az Új Széchenyi Terv beindulásával ugyanakkor 2011-ben javultak a pályázati feltételek, egyszerűbb lett az ügymenet és felgyorsultak a kifizetések.

Hirdetés

Bár a pályázatok útvesztőjében nem könnyű kiigazodni, a cégek tisztában vannak az aktuális pályázati lehetőségekkel. A vállalkozások általában az interneten keresztül szereznek tudomást az uniós pályázati lehetőségekről, de sokan tájékozódnak szaklapokban és személyesen is. A tapasztalatok szerint azonban sok potenciális pályázó számára nehézséget jelent az eligazodás a rendelkezésre álló lehetőségek és a bonyolult pályázati specifikációk útvesztőiben, ezért a szakmai követelmények tisztázása és az optimális költségszerkezet összeállításában többségük már segítségre szorul.

Tóth Ádám European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet igazgató
Tóth Ádám European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet igazgató

Tóth Ádám, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézetének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy idén több pályázat van, mint a 2009-2010-es időszakban. Ennek több oka is van: a jelenlegi gazdasági helyzetben szűkek a finanszírozási lehetőségek, drágulnak a hitelek, és az elmúlt években szigorodtak a banki hitelnyújtás feltételei is. Szerencsére a pályázatok iránti általános érdeklődés nem csökkent, sőt. A negatívumok mellett pozitívumokkal is szolgált a 2011-es év: javultak a pályázati feltételek és egyszerűbb lett az ügymenet, aminek következtében meggyorsultak a kifizetések. A vállalkozások versenyképességük, hatékonyságuk növelése érdekében egyre nagyobb figyelmet fordítanak az informatikai fejlesztésekre, és ehhez a jelenlegi pályázati kiírások kedvező finanszírozási lehetőségeket biztosítanak.

A MAG Zrt. november 11-i adatai szerint összesen 5536 nyertes ÚSZT-pályázat tartozik a GOP és annak közép-magyarországi tükörpályázataihoz. (Ha a GOP-ban - Gazdaságfejlesztési Operatív Program - megjelenő témakörök a Közép-magyarországi Régióban is megjelennek - csak a KMOP - Közép-magyarországi Operatív Program - regionális akcióterv keretei között -, akkor tükörpályázatról beszélünk - a szerk.). Ebből 3745 db (68%) vissza nem térítendő támogatás volt, míg 1791 alkalommal visszatérítendő támogatásokkal (mikrohitel, kockázati tőkejuttatás, garancia) segítettek a magyar mikro-, kis- és középvállalati szektornak. A projektek 200 Mrd Ft-ot meghaladó fejlesztést és beruházást jelentenek az országban.

Hogyan pályázzunk?
Az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezető igazgatójának segítségével segítünk eligazodni a pályázati útvesztőben. Első lépésként a pályázni szándékozó vállalkozás előminősítését kell elvégezni. Ez egyrészt a projektötlet, másrészt a vállalkozás gazdálkodási és szakmai adatai alapján történik. Az előminősítés során megtudhatjuk, hogy a vállalkozás melyik pályázaton indulhat el, milyen támogatási intenzitás mellett, mekkora támogatási összeg lehívására van lehetősége, és ez milyen kötelezettségekkel jár számára.

Amennyiben a vállalkozás a pályázat mellett dönt, elkezdődik az adatgyűjtés - a pályázati kiírás és az útmutató előírásainak megfelelően -, majd a begyűjtött információk és dokumentumok birtokában elkészül a pályázat, amit az előírásoknak megfelelően nyújtanak be a közreműködő szervezethez. Ehhez összesen egy cégszerűen aláírt nyilatkozat és CD-melléklet szükséges.

A Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.), a pályázat megérkezését követően hivatalos levélben értesíti a pályázót a pályázat beérkezéséről, regisztrálásáról, egyúttal küld egy felhasználónevet és jelszót, amellyel a pályázó nyomon követheti az ügynökség honlapján elérhető rendszeren pályázata további sorsát. Itt láthatja azt is, ha hiánypótlásra szólítják fel, vagy tisztázó kérdések megválaszolását kérik. Ha a pályázatot támogatásra érdemesnek ítéli meg a döntés-előkészítő bizottság, akkor a támogatás ténye elérhető lesz az ujszechenyiterv.gov.hu honlapon, és a pályázót levélben is értesítik.

Pozitív támogatói döntést követően sor kerül a támogatási szerződés megkötésére, amelyhez újabb dokumentumok beszerzése szükséges. Itt kell dönteniük a pályázónak az előlegigénylés mértékéről is, ha ezt az adott pályázati felhívás engedélyezi. Az előlegigényléstől számított körülbelül 15 napon belül megérkezik az előleg a pályázó számlájára.

A pályázat benyújtását vagy a támogatási szerződés aláírását követően megkezdődik a projekt megvalósítása. Nem szabad megfeledkezni a folyamatos monitoring kötelezettségekről sem, hiszen a támogatási szerződésben meghatározott tartalommal és gyakorisággal időszakos beszámolót és záró beszámolót kell küldeni az eljáró hatóság számára.

Mire pályázzunk?
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2010. év végén tette közzé a Digitális Megújulás Cselekvési Tervet (közel 100 milliárd Ft forrás mozgósításáról van szó), melynek legfontosabb pillére az infokommunikációs infrastruktúra. Az infokommunikációs fejlesztések nélkülözhetetlenek a gazdaság erősödéséhez. A vállalkozások - elsősorban a kis- és középvállalkozások - hatékony működésének egyik alapja az adminisztráció egyszerűsége, költséghatékonysága, melyhez informatikai fejlesztések szükségesek. A hatékonyságot és versenyképességet azok a meghirdetett informatikai pályázatok növelik, amelyek már középtávon új piaci lehetőségekhez és nagyobb árbevételhez juttatják a sikeresen pályázó cégeket.

2011-ben - mostanáig - a kis- és középvállalkozások versenyképességét javítandó célzattal, két - összesen 11,8 milliárd forint értékű -, célzottan informatikai pályázatot írtak ki, de természetesen egyéb pályázati kiírások is tartalmaznak információs-technológiai fejlesztésekre elszámolható költségeket.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) keretein belül 2011. július 1-jétől elérhetők a vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatására, valamint a vállalati SaaS-központok létrehozásának és fejlesztésének támogatására vonatkozó, célzottan informatikai pályázatok.

Barta E. Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója
Barta E. Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója

A vállalati folyamatmenedzsmentet és elektronikus kereskedelmet támogató pályázat célja a kis- és középvállalkozások jövedelemteremtő képességének megerősítése. Ami a támogatások sokszínűségét illeti, Barta E. Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója megosztotta velünk, hogy összesen tizenkét, funkcionális célterületre vonatkozó - modern vállalat/szervezetirányítási és termelési környezet kialakításához kapcsolódó - komplex vállalati és szervezeti infokommunikációs fejlesztés támogatható: vállalati CRM; értékesítési terület; gyártási terület; humánerőforrás-menedzsment és bérszámfejtés; kontrolling és döntéstámogatás; beszerzési, logisztikai terület; táv- és csoportmunka-támogatás; pénzügyi, számviteli terület; internetes értékesítés (vállalati webáruház); internetes megjelenés (vállalati portál); munkafolyamat-irányítási rendszer (WF) bevezetése; elektronikus iratkezelési rendszer bevezetése; kiegészítő (tudásmenedzsment vagy ERP-hez kapcsolódó mobiltechnikát használó vagy térinformatikai és földrajzi információs - GIS -, vagy RFID-technológiát alkalmazó) specializált rendszer bevezetése. A pályázatok benyújtásának határideje 2012. december 31.

Mennyit kaphatunk?
A Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet szakembere a Computerworldnek elmondta, hogy a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) és a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében egyaránt 1-10 millió forint közötti összeg kapható támogatásként. A támogatás mértéke KMOP esetén maximum 40 százalék, GOP esetén maximum 50 százalék lehet.

Természetesen az elszámolható költségekről sem szabad megfeledkezni! Az online megjelenés, e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások költségei, a modern vállalatirányítási és termelési környezet kialakításához kapcsolódó komplex vállalati infokommunikációs fejlesztések és az üzleti információs technológiafejlesztéshez kapcsolódó szoftverek beszerzésének költségei mind elszámolhatók.

A korábbi évekhez hasonlóan egyéb pályázati kiírások is tartalmaznak informatikai tartalmakat. Jó hír, hogy valamennyi pályázat esetében elszámolhatók az új hardverre és a szoftverekre - beleértve az alapszoftvert is, kivéve a speciális fejlesztésű szoftverek beszerzését - vonatkozó IKT-s kiadások. Fontos lehet, hogy a szoftverkiadásokat illetően a kiadások többnyire csak a projekt összes költségeinek 25 százalékáig számolhatók el.

Azok a cégek, amelyek komplex fejlesztéssel szeretnék ráncba szedni vállalkozásukat, a „Komplex vállalati technológiafejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára" (GOP-2011-2.1.1/B és KMOP-2011-1.2.1/B) és a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése" tárgyú pályázatok (GOP-2011-2.1.1/A és KMOP-2011-1.2.1/A) keretében - mintegy 35%, illetve 40% támogatási intenzitással - valósíthatják meg elképzeléseiket. Ráadásul a vállalkozások innovációs tevékenységével való összefüggésben akár 65%-os támogatási intenzitás mellett szerezhetnek be hardver- és szoftvereszközöket, sőt a „legkisebb" cégek is lehetőséget kapnak erre az Új Széchenyi Tervben. Hitellel kombinálva már 10%-os önerővel is tudnak informatikai beruházásokat megvalósítani, akár induló vállalkozások is. A kezdeményezés rendkívül népszerű, eddig közel 1200 nyertes pályázatról számolhatunk be.

Lehetőség van informatikai képzések megvalósítására is - akár 100%-os támogatással. A pályázat benyújtásának feltétele, hogy a pályázó valamely, az Új Széchenyi Terv keretében 2011 és 2013 között meghirdetett gazdaságfejlesztési pályázaton pozitív támogatási döntéssel rendelkezzen, azonban erre jelenleg kizárólag Magyarországon a konvergencia régiókban székhellyel vagy telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak.

IT-trendek 2011
Az Új Széchenyi Tervben a trendek a szállítói piac és a pályázatírói piac igényeinek megfelelően a kisebb, de könnyített eljárásrenddel elnyerhető támogatási összegek felé mozdultak el. A vállalkozások általában önálló projektként kezelve valósítják meg átfogó informatikai fejlesztéseiket, amelyekre a vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatására, a kkv-k technológiai fejlesztésére és a kkv-k komplex vállalati technológiai fejlesztésére kiírt pályázatok adnak nagyon jó lehetőséget.

Nem hagyhatjuk említés nélkül a vállalati szolgáltató központok létrehozását és fejlesztését támogató pályázatot sem. A vállalati SaaS (Software as a Service) központok létrehozására, fejlesztésre kiírt pályázat a kkv-szektor hatékonyabb működésének előmozdítását célozta meg. A GOP forrásaiból 1 milliárd forint volt felhasználható kifejezetten erre a célra, a pályázatok benyújtására 2011. július 1. és augusztus 31. között nyílt lehetőség. A pályázat célja volt, hogy olyan informatikai alkalmazásokat szolgáltató központok létrehozását és fejlesztését segítse elő, amelyek a kkv-k működési hatékonyságát segítik, és olyan informatikai beruházásokat hozzanak létre, amelyeket saját forrásból nem tudnának megvalósítani.

Az idei év slágerei
Az elmúlt évek pályázatkezelési tapasztalatai alapján az elektronikus kereskedelemfejlesztéssel, a szélessávú hálózatfejlesztéssel és az innovációs területekkel - jellemzően szoftverfejlesztéssel - kapcsolatos pályázatok kerültek a társaságok fókuszába. Bár a gazdasági válságot ők is megérzik, az informatikai fejlesztések a cégek életére mindenképpen költségcsökkentő hatásúak, ezért a vállalatok a hosszú távú csökkentés érdekében nem sajnálják azokra a pénzt.

Az informatikai pályázatok iránt egyébként továbbra is rendkívül nagy az érdeklődés. Ezt jól példázza, hogy az elmúlt fél évben már közel 1 milliárd forintra vonatkozóan kötöttek támogatási szerződést a vállalati folyamatmenedzsment és e-kereskedelem támogatására kiírt pályázat forrásaiból, és a vállalati Saas-központok támogatására szóló 1 milliárd forintos keretről is hamarosan születik döntés. Tóth Ádám szerint ez többek között annak köszönhető, hogy az idei évben a kkv-k erőteljes költségcsökkentésre kényszerülnek, amely miatt az informatikai fejlesztésekhez vagy pályázati forrást találnak, vagy kénytelenek azokat elhalasztani. A tavalyi évhez képest a komplex vállalati technológiafejlesztést támogató pályázat feltételei kedvezőbbek, hiszen a 2009. évi kiírásban még kizáró feltétel volt az árbevétel meghatározott mértékű (10-25%) csökkenése az előző évi árbevételhez képest, amely miatt több vállalkozást kizártak.

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a hazai vállalkozások továbbra sem használják ki megfelelő mértékben a digitális világból származó előnyöket. Egyrészt alulinformáltak, másrészt bizalmatlanok ezen a téren, annak ellenére, hogy ez a kkv-k hatékonyságnövelésének egyik kulcsfontosságú eszköze lehetne. Legjobb bizonyítéka ennek, hogy az európai kereskedelemnek jelenleg csupán alig két százalékát teszi ki az e-kereskedelem. Azzal kapcsolatban, hogy ez mikor változik meg, csak találgathatunk. Annyi biztos, hogy a kiírt pályázatokra szánt összeg minden évben elfogy, a cégek tehát - ha lassan is, de - felismerik az IKT-fejlesztések fontosságát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.