Hirdetés
. Hirdetés

Peer to Peer tudásmegosztás

|

Negyvenen szereztek informatikai képesítést az IT Mentor foglalkoztatási programmal, amely az ÚMFT keretében folytatódhat.

Hirdetés

A technológia és így a munkaerő piac is folyamatosan változik, ezért ha onnan valaki valamilyen oknál fogva kiesik, nagyon nehéz visszakapaszkodnia. Kovács Zoltán IVSZ elnök ezt egy személyes példával illusztrálta az IT Mentor programról szóló sajtótájékoztatón. Egy közeli ismerőse, aki korábban adminisztrációs munkát végzett, betegség miatt 5 év pihenőre kényszerült. Ez idő alatt a munkakörnyezet, ahol korábban dolgozott, hatalmasat változott; elengedhetetlen eszközzé vált az informatika. Idősebb emberről lévén szó, jó ideig nagyon nagy ellenállást tanúsított a számítógép-használat iránt, anélkül viszont nem tudta folytatni korábbi tevékenységét. Végül, a környezete kitartó unszolására engedett, és ma már magabiztosan használja a munkájához szükséges alkalmazásokat.

Egy 2005-ös felmérés szerint a magyar lakosság 70 százaléka (közel 6 millió ember) digitális írástudatlanságban szenved. Egy 2007 eleji felmérésből kiderül, hogy a felnőtt lakosságnak csupán a 39 százaléka internet használó, további 61 százalék statisztikailag nem tagja az információs társadalomnak. Kovács Zoltán szerint ez egy olyan képesség a hiánya, amely ma munkavállalóként és civilként egyaránt elengedhetetlen. Hazánk számítógép-használat elterjedtség szempontjából a 27 Európai Uniós tagország között az utolsó előtti helyen áll, ugyanakkor a hazai infokommunikációs vállalatok képzett munkaerő hiányával küzdenek, sőt, piacaikat is szívesen bővítenék, amennyiben az IT eszközök használata szélesebb körben elterjedne. - Tehát egyszerre beszélhetünk informatikai és társadalmi kérdésről - mondta Dombi Gábor, az Inforum főtitkára.

A digitálisan írástudatlan réteg jellemzően nem csak technikai ismereteiben, hanem kulturálisan is le van maradva a társadalom fejlettebb harmadától, ezért a felzárkóztatásnak nem csak anyagi gátjai vannak - fejtette ki Molnár Szilárd, a BME-UNESCO ITTK kutatási igazgatója. Leginkább motivációs hiány tapasztalható, és ezen nem segítenek a pillanatnyilag elérhető egyéb képzések. Az IT Mentor stratégiája, hogy kiemel egyéneket, így a környezetük is tapasztalhatja azt az életszínvonalbeli változást, amelyet elér, ezzel példát mutatva nekik, s egyben ösztönözve őket. Ők egyfajta társadalmi közvetítőként működhetnek.

Kovács Zoltán szerint az IT Mentor program egyedi kezdeményezés (régió szinten is), például a kormányzatnak sem volt még olyan felzárkóztatási programja, amely azt célozta volna, hogy a lakosság megtanulja használni, kihasználni a rendelkezésére álló technológiákat. Azt is fontos megjegyezni, hogy a program célja nem akármilyen, hanem minőségi szakmát adni a résztvevőknek (például közösségi hálózat üzemeltető, honlapfejlesztő és -karbantartó, felnőttképzési konzulens, kisvállalati rendszergazda - mind OKJ-s képzésként elismert), akik később a társadalom számára fontos munkát végezhetnek a megszerzett tudás továbbadásával

Most 40-en végeztek a programban (körülbelül háromnegyedük el is helyezkedett), de a kapcsolódó szervezetek célja országossá tenni a kezdeményezést. Szerintük nagyságrendileg 10-12 ezer IT Mentorra lenne szükség ahhoz, hogy a tudás mindenféle külön szervezett képzés nélkül terjedhessen a lakosság körében - véli Kovács Zoltán. Ahogy fogalmazott, peer to peer módon.

A folytatás érdekében a civil szervezetek közösen kialakították az eInclusion akciótervet, amely konkrét ötletekkel, illetve javaslatokkal kívánja a kormányzat tudtára adni, hogy mit kell pontosan tenni a továbbiakban, a kívánt célok elérése érdekében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.