Hirdetés
. Hirdetés

Stratégiai együttműködések az infokommunikációs cégekkel is

|

Korábban tett bejelentésének értelmében Magyarország kormánya stratégiai együttműködési megállapodásokat szándékozik megkötni annak érdekében, hogy hosszú távra biztosítsa magyarországi jelenlétét azoknak a vállalatoknak, cégcsoportoknak, akik jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Hirdetés

A tervek szerint ezek a megállapodások erősítik a hazai gazdaságot és jelentős szerepet játszanak majd Magyarország versenyképességének növelésében. Úgy tűnik a Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkár által még szeptemberben ismertetett ütemtervet - mely szerint a közeljövőben összesen negyven ilyen megállapodást terveznek megkötni, nagyjából havi 5-6-ot – eddig tartani tudja a kormány. Eddig hat nagyvállalattal sikerült tető alá hoznia szerződéseket, a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, valamint a Magyar Suzuki Zrt.-vel és legutóbb a Hankook Tire Kft.-vel.

handshake
handshake

Szijjártó Péter Balatonfüreden az Infotér 2012 konferencián stratégiai együttműködést ajánlott az
infokommunikációs cégeknek. Mint elmondta: “Magyarország optimális hely az infokommunikációs cégek számára, mivel az infrastruktúra színvonala megközelíti a nyugat-európai országokét, a bérköltség viszont versenyképesebb azokhoz képest. A kormány szoros partnerségre törekszik a Magyarországon működő nemzetközi nagyvállalatokkal annak érdekében, hogy minél aktívabbak legyenek a kutatás-fejlesztésben (K+F) és az innovációban, amelyben a hazai infokommunikációs cégek, mint beszállítók is részt vehetnek. A megállapodások értelmében a nemzetközi nagyvállalatok beszállítói hálózatukba magyar kis-és középvállalatokat vonnak be - fűzte hozzá. Szijjártó Péter a szektor képviselőivel együttműködést képzel el abban a kormányzati törekvésben is, miszerint átalakítják az exportfinanszírozási rendszert”.

Úgy tűnik a cégeket is érdekli a lehetőség. A Magyar Közlönyben még a hónap közepén jelent meg a hír, hogy a Kormány felhatalmazta a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Magyarország Kormánya és a Nokia Siemens Networks Telekommunikációs Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. között kötendõ stratégiai megállapodást a Kormány nevében aláírja.

Szerdán pedig kiderült, hasonló felhatalmazást kapott a miniszter, hogy a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel írjon alá stratégiai megállapodást. A Microsoft egyébként a Tisztaszoftver program miatt már most fontos partnere a kormánynak.

Bíztató kezdet, csak remélni lehet, hogy a kormánynak több ilyen nagyvállalattal is sikerül
megállapodást kötnie, hiszen mint azt Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai
Vállalkozások Szövetségének elnöke elmondta, az informatikai agyelszívás megállítása egyike a
legégetőbb feladatoknak. Szerinte a fejlett országok mostanában kezdik felismerni, hogy bizony
vannak hátulütői a távol-keletre kihelyezett K+F projekteknek. A régió számára nagy lehetőségek
nyílnak majd, de csak akkor, ha rendelkezésre áll egy jól képzett szakembergárda. Az IVSZ elnöke abban látja a kitörés egyik lehetőségét, hogy nem csak egy-egy kivételezett multinacionális vállalattal, hanem az IKT szektorral en bloc kellene stratégiai megállapodást kötnie a kormánynak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.