Hirdetés
. Hirdetés

Szabadságkonvoj: Elon Musk tolvajnak nevezte a GoFundMe-t a tiltakozó kamionosok miatt

|

A milliárdos "hivatásos tolvajokhoz" hasonlította az adománygyűjtő platformot, miután befagyasztotta a Freedom Convoy 2022 számára szánt adományokat.

Hirdetés

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk szombaton egy mémben tweetelt, amelyben "profi tolvajoknak" nevezte az amerikai GoFundMe adománygyűjtő platformot.

Musk egy képernyőmentést is közzétett a platform 2020-as tweetjéről, amely egy olyan kampányt népszerűsített, amely a "CHOP" (Capitol Hill Occupied Protest) zónán belüli gazdálkodásra gyűjtött pénzt a washingtoni Seattle központjában, amelyet aktivisták foglaltak el a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni tüntetések csúcspontján az Egyesült Államokban abban az évben.

Hirdetés

A GoFundMe két évvel ezelőtti tweetjében ez állt: "Egy olyan közösségben, ahol nincs rendőrség, ez a farmer táplálja az embereket és közelebb hozza őket egymáshoz".

"Kettős mérce?" - írta Musk szombaton, utalva arra, hogy a platform nemrég úgy döntött, leállítja a kampányt, amellyel pénzt gyűjtöttek az ország Covid-19 kényszeroltása ellen tiltakozó kanadai kamionosoknak. Musk cáfolta azokat a híreket is, amelyek szerint adományozott volna a tiltakozóknak.

A múlt hét vége óta kamionosok ezrei özönlöttek Kanada fővárosába, Ottawába. A magukat "Freedom Convoy 2022" (Szabadságkonvoj 2022) elnevezéssel illetett csoport szerint az oltóanyag-kötelezettség és más korlátozások veszélyeztetik a megélhetésüket.

Bár a rendőrség nem számolt be komolyabb incidensekről, és néhány helyi lakos támogatásáról biztosította a kamionosokat, mások azt mondták, hogy fenyegetve érzik magukat, és azzal vádolják a tüntetőket, hogy Ottawát "megszállási övezetté" változtatják.

A GoFundMe szombati közleményében közölte, hogy befagyasztotta a kampányt, miután 10 millió kanadai dollár (7,9 millió amerikai dollár) gyűlt össze, arra hivatkozva, hogy a szervezők megszegték a szolgáltatási feltételeket, amelyek tiltják "az erőszak és a zaklatás népszerűsítését". A GoFundMe eddig 1 millió kanadai dollárt (780 000 USD) szabadított fel. Közölte, hogy a fennmaradó pénzt nem közvetlenül a Freedom Convoy szervezői kapják, hanem a szervezők által kiválasztott jótékonysági szervezetek.

Az ottawai rendőrség a Twitteren mondott köszönetet a GoFundMe-nek. "A döntés, hogy visszatartják a finanszírozást ezekre a törvénytelen tüntetésekre, fontos lépés, és felszólítjuk az összes crowdfunding-oldalt, hogy kövessék" - írták.

A rendőrség korábban közölte, hogy tudomásuk van a tüntetésekkel kapcsolatos "nem megfelelő és fenyegető nyelvezetről a közösségi médiában". Peter Sloly ottawai rendőrfőnök pénteken "egyre ingatagabbnak és egyre veszélyesebbnek" minősítette a tüntetéseket.

Az Ottawa belvárosában tüntetők "továbbra is rendkívül szervezettek, jól finanszírozottak és rendkívül elkötelezettek abban, hogy ellenálljanak minden olyan kísérletnek, amely a tüntetés biztonságos befejezésére irányul" - mondta Sloly.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.