Hirdetés
. Hirdetés

Újabb megrendítő erejű ütést kapott a Huawei

|

Ha a helyzet nem változik, a kínai gyártó jövőbeli mobiljaihoz nem lesznek processzorok, hacsak nem fejlesztenek ki egy teljesen új architektúrájú lapkát.

Hirdetés

Sűrűsödnek a viharfelhők a kínai gyártó felett: nem elég, hogy az amerikai kormány tiltólistára helyezte, és emiatt a nagy amerikai technológiai cégek (Google, Intel, Qualcomm, Broadcom) megszüntetik vele az együttműködést, a BBC értesülései szerint az egyesült királyságbeli székhelyű ARM egy belső feljegyzésben arra utasította alkalmazottait, hogy függesszenek fel minden, szerződéseken alapuló kapcsolatot, támogatási tevékenységet és együttműködést a kegyvesztetté vált kínai technológiai óriással.

Hirdetés

Bár az ARM európai cég, lapkadizájnjai amerikai technológiákat is tartalmaznak, amelyekre vélhetően vonatkoznak az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának tiltó rendelkezései. A feljegyzés szerint az ARM alkalmazottai nem nyújthatnak támogatást, adhatnak át technológiát (szoftvereket, kódot vagy frissítéseket), és nem vehetnek részt technológiai megbeszéléseken.

Úgy tűnhet, hogy az Android licencének Google általi visszavonása jelenti a nagyobb csapást a kínai gyártó számára, azonban az ARM kiszállása éppolyan katasztrofális következményekkel járhat. A Huawei az egyike azon okostelefon-gyártóknak, amelyik nem a Qualcomm-féle Snapdragon lapkákat használja mobiljaiban. A vállalat saját fejlesztésű Kirin processzorai révén a P30-as és Mate 20-as telefonok a leggyorsabbak közé tartoznak. A Kirin lapkák didaktikus képfeldolgozó processzort is tartalmaznak, amely javítja a gyenge fényviszonyok közötti és a portréfotózás minőségét.

Azonban ezek a lapkák ARM-alapokra épülnek, ami veszélybe sodorja a jövőbeni változatok megjelenését. De ami még ennél is súlyosabb probléma: a Huawei elveszítheti a hozzáférést az Android által támogatott mindöszesen két lapkakészlet-architektúrához, az ARM-hez és az x86-hoz. Így még ha sikerülne is kifejleszteni egy, az ARM-tól teljesen független új lapkát, nincs garancia arra, hogy az együtt fog működni a nyílt forrású Android-projekt kódjával.

Bár az idén megjelenő processzorok tervezése valószínűleg már lezárult, az ARM licencelés megszűnése azt jelentheti, hogy a Huawei-nek egy teljesen új lapkaarchitektúrát és mobil operációs rendszert kell megalkotnia az elkövetkező egy évben, ami szinte lehetetlen feladatnak tűnik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.