Hirdetés
. Hirdetés

A digitális transzformáció csatája a globális chiphiánnyal…

|

A vállalatok működése látványosan átalakult az elmúlt 2 évben, ráadásul ez a folyamat korántsem ért még véget és 2022-ben nagyon sok vállalkozás lép tovább a hibrid munkavégzés, mint új működési modell legújabb, 3. evolúciós szintjére.

Hirdetés

Nagy megtiszteltetésként éltem meg a felkérést, hogy legyek "orákulum" és a Computerworld évindító lapszámában osszam meg gondolataimat és a véleményemet a 2022-es évi trendekről. Persze a feladat jókora felelősséggel is jár, hiszen ki tudhatná most még megmondani, hogyan alakulnak a következő 12 hónapban az iparági fejlesztések, milyen nem várt események okoznak majd fennakadást a Szuezi-csatornában, de az biztos, hogy izgalmas és eseménydús év előtt állunk.

A lapszám megjelenésekor már javában bezárta kapuit Las Vegas-ban a CES 2022, az év egyik legjelentősebb technológiai show-ja, ahol iparági pletykák alapján azért előre sejthető, hogy az Intel bemutatta a legújabb, 12. generációs mobil processzorait, amelyeket a "világ legjobb mobil processzorainak" kiáltottak ki és az AMD háza táján is várhatóan hasonló dolgok történtek (persze ehhez nem kell jósnak lenni, mert minden évben ezt kommunikálják). Az viszont egy másik kérdés, hogy a végfelhasználók ezekkel a processzor modellekkel 2022-ben még nem nagyon fognak találkozni… igen, a globális chiphiány miatt.

Hirdetés

A globális chiphiány jelenleg az "utca emberének" még nem okoz nagy fejfájást, ellentétben az informatikában érdekelt vállalkozásokkal, szakemberekkel. Teljesen mindegy, hogy valaki fejleszt, gyárt, forgalmaz, vásárol vagy üzemeltet, mindenki a saját bőrén érzi a konkrét hatásokat és a megnövekedett szállítási határidőket. A helyzet pedig sajnos 2022-ben sem fog javulni. Az okokat részletesen kifejteni ezeken a hasábokon természetesen nem lehet, de a tényszerűség kedvéért pár érdekes adat: a nyomtatott áramkörök gyártásához szükséges réz kitermelése 20.000 tonnáról 70.000 tonnára nőtt meg egy év alatt, míg a félvezetők gyártásával foglalkozó legnagyobb vállalatok 12-18 hónapos szállítási határidővel dolgoznak, amelyekhez hozzáadódik a japán chipgyár leégése, a különféle természeti katasztrófák és az alapanyagok árának folyamatos növekedése. A folyamat vége pedig nem látszik, így várhatóan a következő években nem fog normalizálódni a helyzet. Ha pedig lépésenként visszavezetjük, akkor majdnem mindenért a koronavírus a felelős.

Ugyanakkor a globális koronavírus járvány megannyi szörnyűség és tragédia mellett a digitális transzformáció legnagyobb katalizátorává lépett elő. Az első evolúciós szinten mindenki megismerte a "home office" fogalmát és pár hét alatt épült ki a legtöbb vállalatnál az alap infrastruktúra, amely képes volt ezt az új működési modellt kiszolgálni. Majd mire megszoktuk volna az új helyzetet, már léptünk is át a második evolúciós szinte, a hibrid munkavégzés világába, amely újabb kihívások elé állították a vállalkozásokat: hogyan biztosíthatjuk, hogy az irodában tartózkodók és az otthonról dolgozók egyenrangú partnerként vehessenek részt a hibrid megbeszéléseken, azaz hogyan érhetjük el a COVID előtti minimálisan szükséges, de elégséges együttműködési szintet. Véleményem szerint, 2022-ben nagyon sok vállalat fog továbblépni az új működési modell legújabb, 3. evolúciós szintjére, ahol a távoli együttműködés üzembiztos megvalósulása mellett újból előtérbe kerül majd a hatékonyság és a produktivitás kérdése.

Ha pedig 2022. trendjeiről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések mellett sem. Pár évvel ezelőtt az egyik ügyfelem megkérdezte, hogy tervezünk-e AI fejlesztéseket és akkor azt válaszoltam, hogy "nem látom a helyét". Aztán jött a pandémia és mára több olyan kamera megoldásunk is van, amelyben AI algoritmus végzi az arcfelismerést. Mert tudjuk, "az egyetlen állandó a változás maga."

Számomra tehát 2022. egyik legfontosabb kérdése az lesz, hogy a koronavírus által katalizált digitális transzformáció képes lesz-e győzedelmeskedni a koronavírus által generált globális chiphiány felett… amire a következő 12 hónapban megkapjuk a választ.

Leveli András véleménycikke a nyomtatott Computerworld magazin 2022. január 12-ei lapszámában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.