Hirdetés
. Hirdetés

Ennél a cégnél elég, ha négy napot dolgoznak, a többin élvezniük kell az életet

|

Persze, akinek nem tetszik, nyugodtan dolgozhat többet is.

Hirdetés

A Panasonic a hírek szerint opcionális négynapos munkahetet vezet be a dolgozók számára, hogy a dolgozók kevesebb időt töltsenek munkával, és több időt töltsenek azzal, hogy ténylegesen élvezzék az életet. Ez egy újabb apró lépés egy jobb világ felé, ahol a rövidebb munkahét a norma.

Ahogyan a múlt pénteki befektetői tájékoztatón bejelentették, a vállalat hetente egy harmadik szabadnapot biztosít dolgozóinak, akik - Kusumi Yuki, a Panasonic vezérigazgatója szerint - maguk választhatják meg, hogy továbbtanulnak, önkénteskednek, vagy akár mellékállásban is dolgozhatnak. Tavaly Japán éves gazdaságpolitikai iránymutatásaiból kiderült, hogy az ország a négynapos munkahét bevezetésére ösztönzi a munkaadókat.

Hirdetés

"Támogatnunk kell a munkavállalóink jólétét" - mondta Kusumi a Nikkei Asia jelentése szerint.

Az elektronikai gyártó a munka és a magánélet jobb egyensúlyának elősegítése reményében növeli a rugalmasságot azáltal is, hogy több alkalmazottnak engedélyezi az otthoni munkavégzést, és megadja nekik a szabadságot, hogy elutasíthassák a költözést igénylő állásáthelyezéseket. A Panasonic nem kívánt nyilatkozni a Mashable-nek arról, hogy ezek az új irányelvek világszerte minden alkalmazottra vonatkoznak-e, és arról sem, hogy a munkaórákat vagy a kompenzációt kiigazítják-e a munkavállalók csökkentett napjai ellensúlyozására.

"Alkalmazottaink jóléte prioritás, és fontos, hogy kommunikáljuk és elősegítsük ennek a célnak és a rendszer jelentőségének megértését a vezetőségtől a szervezet vezetői és az összes alkalmazott felé" - mondta a Mashable-nek Airi Minobe, a Panasonic szóvivője.

"A rendszert csak alapos munkahelyi megbeszélések után lehet megfelelően bevezetni. Felkészültünk, hogy időt kell szánunk arra, hogy minden szükséges párbeszédre sor kerüljön, így legkorábban 2023 áprilisáig nem tervezzük a bevezetését".

A négynapos munkahét egy múló álom, amelyet már régóta úgy lóbálnak a munkavállalók előtt, mint egy oázist a sivatagban. 2021-ben Izland arról számolt be, hogy a világ legnagyobb, rövidebb munkahétre vonatkozó kísérlete jelentős javulást mutatott a munkavállalók boldogságában, egészségében és termelékenységében. A Microsoft Japánban 2019-ben nagy sikerrel próbálta ki a négynapos munkahetet, ami közel 40 százalékkal növelte a termelékenységet. Az új-zélandi Perpetual Guardian cég pedig 2018-ban állt át véglegesen a négynapos munkahétre, miután egy kéthónapos kísérlet során 20 százalékos termelékenységnövekedést tapasztaltak.

A csökkentett munkanapokat évek óta tesztelik és újra tesztelik világszerte, és az eredmények következetesen pozitív mérleget mutatnak. Mégis, annak ellenére, hogy elsöprő bizonyítékok szólnak a munkavállalók és a munkáltatók számára egyaránt előnyeiről, a rövidebb munkahét továbbra is nagyrészt megfoghatatlan. A vállalatok továbbra is húzódoznak, azt állítva, hogy ez nem megvalósítható, hogy ők különleges esetek, és hogy az ő iparágukban nem működne.

A COVID-19 világjárvány gazdasági hatásai azonban egyre nagyobb elégedetlenséget váltanak ki a munkavállalókból, így a növekvő munkaellenes mozgalom fényében több munkáltató is átgondolhatja álláspontját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.