Hirdetés
. Hirdetés

Tovább bővült és megemelt sávszélességgel működik a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat

|

A fejlesztéseket az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszírozta.

Hirdetés

Sikerrel zárultak a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), az MVM NET Zrt. (MVM NET) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) projektjei - jelentették be a konzorcium tagjai a 2023. június 15-én megtartott, budapesti sajtóeseményen. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projektek (GINOP-3.4.2-VEKOP-15-2016-00001, GINOP-3.4.3-VEKOP-15-2016-00001, GINOP-3.4.5-VEKOP-16-2017-00001) eredményeként egy alacsonyabb üzemeltetési költséggel működő kormányzati célú távközlési hálózat jött létre.

Az elért célkitűzéseknek köszönhetően a Nemzeti Távközlési Gerinchálózatra kötött intézményi végpontok száma mára meghaladja a 3300-at, ezzel párhuzamosan pedig országszerte 28 új távközlési csomópont is kiépült. Az új végpontok legalább 30 Mbps sávszélességű vagy azt meghaladó sebességű internet kapcsolattal rendelkeznek, ezzel hatékonyan biztosíthatók az elektronikus közigazgatási szolgáltatások, az információbiztonsági kockázatok mérséklése mellett pedig jelentősen megnövekedett az üzembiztonság.

Hirdetés

A NISZ konzorciumvezetőként azért felelt, hogy az NTG-t igénybe vevő állami és önkormányzati intézmények felhasználói oldalán is mielőbb érzékelhetők legyenek az eredmények. Az MVM NET feladatai közé tartozott a műszaki tervek elkészítése, kivitelezése, továbbá az infrastruktúrához szükséges berendezések, a gerinchálózati, és a végponti távközlési eszközök beszerzése és telepítése. A KIFÜ a projektekben minőségbiztosítóként vett részt, feladata többek között a megvalósult hálózati csomópontok műszaki megfelelősség vizsgálatára terjedt ki.

A fejlesztéseket az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország költségvetése finanszírozta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében, összesen 11,872 milliárd forint értékben (GINOP 3.4.3 - 4,285 milliárd forint, GINOP 3.4.5 - 4,73 milliárd forint, GINOP 3.4.2 - 2,857 milliárd forint).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.