Hirdetés
. Hirdetés

Eltemetnek az adatok, vagy profitálunk belőlük?

|

Tudom, mi folyik a cégnél, hiszen én vagyok az első számú vezető - mondjuk gyakran. De senkinek sincs kétsége afelől, hogy ez bizony nem így van.

Hirdetés

Kincsesbányák tetején ülünk anélkül, hogy tudnánk róla. Kevesen gondoljuk át, mit is kezdhetnénk a halmozódó adathegyekkel azon kívül, hogy csak gondot jelent a tárolásuk, kezelésük. Az állam például százmilliárdokat bukott azzal, hogy nem tíz évvel ezelőtt vezette be a kasszákon keletkező adatok online továbbítását.

 

Az adatok gyakran szinte tálcán kínálják magukat, mégis úgy tekintünk rájuk csupán, mint informatikai hulladékra. Az információ alapegységének, az adatnak a megszerzése, majd rendszerezése és elemzése sziszifuszi munkának tűnik, pedig ma már minden lehetőségünk megvan ahhoz, hogy ezt gépesítsük. Igazából bármiről szinte azonnal, sok paraméter figyelembevételével kaphatunk áttekintést, ez csak saját elhatározásunk kérdése. Hiszen régóta tudjuk, az információ hatalom, de kiegészíthetjük azzal is, hogy az bizony nem kevés pénz. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál például egy egész vagyon. Ezért is ismert a szakmában a fogalom: adatvagyon.

900 milliárdos bukás tíz év alatt
Az adatok beszerzésének, csoportosításának fontosságára az állami szervek is egyre inkább ráéreznek. A példaként említett NAV az egyébként a pénztárgépek melléktermékének számító adatokat aknázza ki. Forintosítható, hogy az így megszerzett adatok mennyit érnek. A költségvetés 90 milliárdnyi többletet tervez a pénztárgépek online bekötéséből. Az intézkedést üdvözlik azok, akik eddig sem rejtették el a bevételüket, ezáltal hátrányba kerültek az ügyeskedőkkel szemben. A szakma részéről ugyan megfogalmazódnak kételyek, hogy tartható-e az eredetileg kitűzött bevezetési határidő, de sokan inkább azon csodálkoznak, miért csak most vezetik be az online kasszák rendszerét. Ha mindez már tíz évvel ezelőtt megtörtént volna, 900 milliárd forinttal többel (de szakértők szerint ennek többszörösével) gazdálkodhatott volna az állam.

Hulladékadatokból nyert érték
A kasszák persze nemcsak a hatóság számára tartogatnak hasznos információkat, hanem a kereskedőknek, de akár még a vásárlóknak is. Míg a pénztárgépeknek korábban csak blokknyomtatás volt a feladatuk, ma már készül egy olyan alkalmazás, amely a tudatos vásárlást ösztönzi. A Tudatos Vásárlás Rendszer a kasszák adataiból elemzést nyújt az egyes vásárlónak arról, mik a szokásai, grafikonokkal mutatja majd meg a vásárlásai sűrűségét, az áruk összetételét, hol történt pazarlás és min lehetne spórolni.

Az okos kereskedő a kasszák adataiból azt is kielemzi, melyik termék milyen időpontban fogyott jobban, és ehhez igazítja az akciókat. A modern pénztárgépek több száz funkcióját persze nem lehet mind kihasználni, de okosan testre szabható, hogy pontosan mire van szüksége a kereskedőnek. A kasszák áruházi rendszereket alkotnak, például egy árváltozás, egy akció bevezetése miatt nem kell a bolt zárása után árazó géppel szaladgálni, az áruházi törzsben egy mozdulattal át lehet állítani az adatot. Sajnos sokuknál ezek a terminálok nem kommunikálnak még a raktári programmal sem, így azt sem tudják naprakészen, miből mennyi készletük van.

Jövőbelátás
Minden vállalkozó álma, hogy a jövőbe lásson, tudja, milyen lesz a piaci környezet, milyen kihívásokkal kell szembenéznie. Ha a jóslásra nem is alkalmasak az adatelemző szoftverek, arra mindenképpen, hogy modellezzék rajtuk, mi történne, ha egy-egy paraméter változna. Mondjuk ha egy termék árát megemeljük vagy csökkentjük, az milyen hatással lesz a forgalomra, megéri-e a változtatás?

Hirdetés

Az emberek értékelése
HR-szempontból is lényeges lehet, hogy a kollégák teljesítményét mérjük, összehasonlítsuk. Az elvégzett munka mennyiségének és minőségének megítélése a legtöbb esetben szubjektív. A vezetők nehezen tudnak tárgyilagosak maradni, befolyásolhatja őket a beosztottak viselkedése, a személyes szimpátia. Az adatelemző alkalmazások jellemzően más képet festenek, mint amit előzetesen gondoltak a vezetők. Lehet, hogy az unszimpatikus kolléga kétszer annyit teljesít, mint a folyton kedvesen bazsalygó munkatárs. Ekkor érdemes elgondolkodni a terhelések megosztásán, és lehet, felcserélődik a két kolléga arckifejezése.

Az információk beszerzése, az adatok elemzése – mint ezen a néhány példán is látszik – hasznos lehet az élet minden területén. A megfelelő elemzés, a helyes következtetések levonása érdekében érdemes pedig csak hadrendbe kell állítani az innovatív szoftveres megoldásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.