Hirdetés
. Hirdetés

Vezessen buta kocsit, de vegyen okosautó részvényeket

|

Újabb IT-biztonsági konferencia, újabb gépkocsi hackelés, ezúttal Corvette feltörés az USENIX-en. A Morgan Stanley mégis Tesla papírok vételére buzdít.

Hirdetés

Azt követően, hogy Charlie Miller és Chris Valasek júliusban látványosan demonstrálta, hogy a gépkocsik beépített, digitális irányítóegységeit nem csupán a filmekben, hanem a valóságban is feltörhetik a támadók, méghozzá menet közben, távolról, és a Chrysler kénytelen volt visszahívni a demóban szereplő Jeep modellből 1,4 millió darabot, máris az autóhackelés újabb módjait részletező bemutatókról érkezett hír.

Flavio Garcia, Roel Verdult és Baris Ege az augusztus közepén megrendezett 24. USENIX Security Symposium közönsége előtt végre ismertethette kutatását, amelynek nyilvánosságra hozatalát a Volkswagen és egy egyesült királyságbeli bíróság két éven át megakadályozta. A biztonsági szakemberek szerint a gépkocsik vezeték nélküli ajtó- és kormányzárát működtető Megamos Crypto válaszjeladó titkosító és azonosító protokollját a hackerek kihasználhatják a nyitáshoz és indításhoz szükséges azonosítók megszerzéséhez.

Ugyanezen a konferencián a San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói is bemutatták, hogy egy Corvette fékrendszere miként törhető fel a gépkocsi telematikai kontrollegységének (TCU-jának) küldött szöveges üzenetek segítségével. Ezt a kétujjnyi méretű digitális eszközt, amely sok ezer gépjárműben megtalálható, a biztosítótársaságok és a flottát üzemeltető szállítmányozó vállalatok használják a személyautók és tehergépkocsik követésére. Bár a demóban egy Corvette szerepelt, a szakemberek szerint a támadás bármilyen típusú gépjármű ellen sikeres lehet.

Andy Rowland, a BT szakembere is arra figyelmeztetett, hogy a kibertámadások kockázatával azoknak a fogyasztóknak is számolniuk kell, akik nem az említett demókban szereplő, legújabb modelleket vezetik. Szerinte ugyanis elképzelhető a gépkocsik tömeges vírusfertőzésének forgatókönyve is, amelyben a támadók rosszindulatú kódot juttatnak a járművek digitális rendszereibe, majd megzsarolják a gyártókat. A kiberbűnözők hozzáférhetnek a gyártósorokhoz is, de még erre sem lesz feltétlenül szükség. Elég, ha elszórnak néhány USB-kulcsot egy márkaszerviz közelében, amelyről a vírus a diagnosztizálásra használt PC-kre, majd a javításra bevitt gépkocsikra kerül.

Még sötétebb jövőképet vetít elénk ez az új elmélet, bár a hálózatra csatlakozó autók biztonságával az Egyesült Államokban már így is kongresszusi szinten foglalkoznak, a Chrysler ellen pedig csoportos pert is indítottak a gépkocsi-tulajdonosok.

Éppen ezért meglepő, hogy az okosautók gyártásában élenjáró Tesla részvényárfolyamának emelkedésére kiadott előrejelzését a Morgan Stanley legutóbb megduplázta. A pénzügyi elemző szerint a jelenleg 243 dollár körüli szintet tartó papírok 280 helyett a 465 dolláros szintet is el fogják érni, elsősorban a Tesla Mobility, a mobilalkalmazásra épülő, igény szerinti szolgáltatás jövőbeni üzleti lehetőségei miatt. A Morgan Stanley úgy véli, hogy a Teslának mindene - tervezői, mérnöki hozzáértés, vezető pozíció a hálózatba kapcsolt gépkocsik piacán, kompetencia az önjáró autók, a szoftverfejlesztés és az akkumulátorok területén, saját infrastruktúra - megvan ahhoz, hogy a megosztott, illetve közösségi autózás jövőbeni éllovasa legyen.

Korábban az Uber valóban azt mondta, hogy ha a Tesla önjáró autói 2020-ig piacra kerülnek, az összeset felvásárolná. Lehet, hogy nem kellett volna sietni a nyilatkozattal, mert a Telsa úgy dönthet, az Uberéhez hasonló szolgáltatást maga is indíthat robotautóival. Majd elválik, hogy a befektetők ezt az üzleti lehetőséget vagy inkább a biztonsági kockázatokat fogják beárazni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.